Copii abandonaţi în spitale, să nu moară de foame acasă...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărăcie de… criză

Copii abandonaţi în spitale, să nu moară de foame acasă...

Eveniment 04 Noiembrie 2010 / 00:00 702 accesări

Criza economică se resimte de la o zi la alta în toate domeniile de activitate. Sănătatea este unul dintre sectoarele care întâmpină grave probleme, în lipsa banilor managerii de spitale fiind nevoiţi să treacă la disponibilizări, iar bolnavii să cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, mamele cu mai mulţi copii, cu o situaţie materială precară, aduc la spital copiii pe care nu-i mai pot hrăni. Sumele cheltuite cu micii „pacienţi” nu sunt deloc de neglijat. Ei primesc hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, la care se adaugă şi celelalte cheltuieli de cazare. Potrivit conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, peste patru nou-născuţi sunt părăsiţi lunar, în medie, în cea mai mare unitate sanitară din judeţ.

SOLUŢII. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, are în plan realizarea unui protocol cu Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, în vederea amenajării unui salon în cadrul unităţii sanitare, unde să fie ţinuţi copiii până la reglementarea situaţiei lor. Proiectul însă nu poate fi finalizat fără sprijin financiar, aşa că dr. Căpăţână a anunţat că sumele necesare vor veni din partea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), care s-a arătat deschis la colaborare. „Vrem să realizăm un protocol cu Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului referitor la copiii foarte mici care sunt abandonaţi în spital şi a căror identitate nu este stabilită, în sensul că nu au fost declaraţi. Există o procedură pentru declararea lor care durează săptămâni, pentru că se face prin hotărâre judecătorească, timp în care micuţii sunt ai nimănui. Chiar dacă sunt sănătoşi din punct de vedere medical, ei nu pot fi preluaţi de către Direcţie deoarece nu au identitate”, a declarat managerul. Dr. Căpăţână spune că în SCJU sunt aduşi şi copii sănătoşi, care au părinţi, dar care nu mai au ce să mănânce acasă, menţionând că şi pentru aceste cazuri urmează să se găsească soluţii. „Pentru cei polispitalizaţi, adică acei copii sănătoşi din punct de vedere medical, dar lăsaţi în spital pentru a nu muri de foame acasă, reprezentanţii Direcţiei vor lua legătura cu autorităţile locale pentru ca familiile cu dificultăţi materiale să fie ajutate cumva pentru ca cei mici să nu mai ajungă în spital din această cauză”, a mai spus managerul SCJU.

PĂRĂSIŢI. Asistentul social care are în grijă aceste cazuri, Georgeta Solomon, a declarat că, în prezent, în spital sunt internaţi şapte copii părăsiţi de părinţii cărora nu li s-au încheiat formele legale pentru a fi preluaţi de către DGASPC şi patru polispitalizaţi. Solomon a declarat că se confruntă, în medie, cu patru cazuri pe lună de copii părăsiţi, cărora li se adaugă alte 20-25 de cazuri, lunar, de copii aduşi în spital de părinţii lor, care au diverse probleme şi nu mai pot avea grijă de ei.



12