Copiii abuzaţi sexual, trimişi la cerşit sau bătuţi au avut curajul să ia telefonul şi să reclame torturile la care sînt supuşi. În prima lună a anului, peste 60 de apeluri au fost înregistrate la numărul 116.111 - „Telefonul Copilului”. Din acestea, prin 21 s-au semnalat cazuri de abuz, prin 19 s-a cerut consiliere juridică, prin trei, consiliere psihologică şi prin cîte un apel s-a semnalat situaţia unor familii cu nevoi speciale sau fără adăpost. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Bucureşti, în număr de 16, dar şi în judeţele Suceava, Vaslui şi Constanţa, în judeţul nostru fiind semnalate şase cazuri. Dintre apelanţii la nivel naţional, 25 au primit consiliere şi 31 au beneficiat de consiliere şi îndrumare, iar la 14 cazuri a fost nevoie de intervenţie imediată. Potrivit specialiştilor, cele mai frecvent întîlnite cazuri de abuz au fost molestarea fizică, abuzul emoţional, abuzul sexual şi cerşetoria. Majoritatea persoanelor care au apelat la acest serviciu au fost mamele, care au denunţat abuzurile la care au fost supuşi copiii lor. Totuşi, statisticile atestă că numărul femeilor care îşi supun copiii la abuzuri este mai mare decît cel al bărbaţilor. În 2008, serviciul a înregistrat peste 3.000 de apeluri, iar cazurile persoanelor care au apelat, în mod repetat, telefonul, a crescut cu 80% faţă de 2007. În afara celor 60 de apeluri care au avut ca subiect probleme adevărate, „Telefonul Copilului” a mai înregistrat 265 de apeluri mute, 29 apeluri injurioase şi 363 pentru amuzament.
România, a treia ţară din UE care a pus la dispoziţia copiilor numărul unic
Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, activă în domeniul protecţiei drepturilor copilului, care a fost înfiinţată în 2006, după finalizarea funcţionării serviciului 0800 8 200 200, timp de cinci ani, în cadrul programelor Phare finanţate de Uniunea Europeană (UE). În iulie 2008, Asociaţiei Telefonul Copilului, în parteneriat cu Romtelecom, i-a fost acordată, de către Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii, licenţa pentru implementarea numărului unic european de urgenţă pentru copii, 116.111. Începînd cu 1 octombrie 2008, acesta a devenit funcţional la nivelul întregii ţări, în reţeaua Romtelecom. România a fost a treia ţară din UE care a pus la dispoziţia copiilor acest număr unic. Toţi copiii din România sau copiii străini aflaţi pe teritoriul României pot apela Telefonul Copilului, în cazul în care nu le sînt respectate drepturile. De asemenea, şi părinţii, cadrele didactice, profesioniştii sau publicul larg pot semnala cazuri de încălcare a drepturilor copilului.
Raport adoptat de Parlamentul European în favoarea copiilor
Parlamentul European (PE) a adoptat un raport prin care îndeamnă statele membre să incrimineze toate tipurile de abuzuri sexuale asupra copiilor, inclusiv manipularea şi acostarea minorilor pe internet în scopuri sexuale. Principalele măsuri propuse de deputaţii europeni se referă la incriminarea manipulării şi acostării copiilor pe internet în scopuri sexuale, la clasificarea turismului sexual cu copii drept infracţiune, precum şi la asigurarea de finanţare comunitară pentru programe de prevenire. Potrivit raportului adoptat de PE, furnizorii de chat rooms pedofile şi forumuri online ar trebui incriminaţi pe internet. „Persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală trebuie să fie împiedicate să intre în contact cu copiii prin natura locului de muncă sau prin intermediul unor activităţi voluntare care implică un contact periodic cu copiii. Statele membre sînt obligate să asigure că solicitanţilor unor anumite locuri de muncă în care se lucrează cu copii li se verifică cazierul judiciar, inclusiv prin stabilirea unor reguli sau orientări clare pentru angajatori cu privire la obligaţiile ce le revin în această privinţă”, se mai arată în raport. Deputaţii europeni susţin că şi publicitatea care încurajează abuzul sexual împotriva minorilor ar trebui interzisă, iar turismul sexual cu copii trebuie considerat o infracţiune în toate statele membre. Referitor la finanţarea europeană pentru programe de prevenţie, deputaţii recomandă crearea unor sisteme naţionale de gestionare a persoanelor care au săvîrşit infracţiuni de natură sexuală, care să includă evaluarea riscurilor, programe de intervenţie pentru a preveni sau a reduce la minimum riscul de recidivă, precum şi terapii pentru persoanele care au săvîrşit infracţiuni de natură sexuală. „Astfel de programe şi terapia pe bază voluntară ar putea fi finanţate din bugetul general al UE, pentru a se garanta că bunăstarea copiilor este o preocupare centrală în întreaga Uniune”, potrivit raportului.