În urma terapiei efectuate în cadrul Centrului Terapeutic Marea Neagră, doi dintre copiii diagnosticaţi cu autism au trecut cu bine peste cumplita afecţiune, specialiştii reuşind să-i integreze în comunităţi cu copii sănătoşi. Coordonatorul Centrului Terapeutic, Cristina Gemănaru, a explicat că, din luna martie 2010, a reuşit să-l integreze pe Alex într-o grădiniţă cu program normal, copilul reuşind cu succes să se acomodeze în colectivitate alături de copii aflaţi în normalitate. De asemenea, în urma unei perioade de opt luni de terapie desfăşurată în Centrul Terapeutic Marea Neagră, lui Andrei, de 8 ani, i-a fost schimbat diagnosticul de autism de către medicul neuropsihiatru, fiind acceptat în învăţământul de masă, într-o şcoală din Constanţa.
GHID INFORMATIV. În urma solicitărilor venite din partea medicilor de familie din Constanţa, Centrul Terapeutic Marea Neagră, în cooperare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au demarat un Proiect ce vizează realizarea unui Ghid Informativ privind diagnosticarea la o vârstă cât mai timpurie a copiilor ce prezintă tulburări din spectrul autism. “Materialul de pregătire va fi distribuit medicilor de familie începând cu această lună şi va conţine o prezentare a terapiilor necesare pentru a fi aplicate în cazul acestor copii speciali, un Test screening de evaluare a copiilor cu autism, o descriere a simptomelor acestei afecţiuni pe o serie de abilităţi de dezvoltare ale comportamentului: interacţiune socială, răspunsuri emoţionale, răspunsuri auditive şi vizuale, frică şi anxietate, comunicare verbală şi nonverbală precum şi nivel intelectual”, a explicat coordonatorul Centrului. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică ce include diverse forme de manifestare ale afecţiunii: de la autismul sever până la sindromul Aperger (cei afectaţi de acest sindrom au limbaj, o inteligenţă chiar genială dar manifestă deficienţe de comunicare şi socializare).
STUDIILE INTERNAŢIONALE REALIZATE DUPĂ ANII ’90 RELEVĂ O RATĂ DE APARIŢIE DE LA 1 LA 166 DE COPII ŞI ESTE O AFECŢIUNE MAI DES ÎNTÂLNITĂ DECÂT CANCERUL, DIABETUL SAU SINDROMUL DOWN
“Sindromul autism poate apărea în toate tipurile de familii, indiferent de mediul social, rasă, etnie. De remarcat faptul că autismul este întâlnit de patru ori mai mult la băieţi decât la fete”, a spus Gemănaru.