În permanență, cea mai mare unitate sanitară din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța - a fost și este angrenată în diferite evenimente științifice, tocmai pentru ca medicii și asistenții medicali să se perfecționeze, astfel încât actul medical să fie de cea mai bună calitate, iar pacientul să părăsească mulțumit spitalul. Este adevărat că mai sunt pași de făcut până la îndeplinirea acestui obiectiv, însă eforturile trebuie apreciate. În aceste zile, numeroase cadre medicale ale SCJU sunt implicate în diferite evenimente medicale științifice, conferințe, congrese, workshop-uri.
INTERVENȚII GRATUITE Mai mulți copii din Constanța, dar și din alte județe din țară, cu grave malformații vor fi operați gratuit la SCJU din Constanța, în cadrul Workshop-ului ”Malformații grave genito-urinare, digestive și otice la copil”, cu participare internațională, care se desfășoară în aceste zile la cea mai mare unitate sanitară din județ. În afară de operațiile demonstrative live, lectorii vor susține și cursuri. Printre lectorii din străinătate se numără: prof. univ. dr. Thomas Boemers (Koln, Germania), prof. dr. Roman Metzker (Salzburg, Austria), prof. dr. Sfeffen Maune (Koln, Germania), dr. Mircia Ardelean (Salzburg, Austria), dr. Reza Vahdad (Koln, Germania). Lectorii români sunt: prof. univ. dr. Constantin Tica, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a SCJU Constanța, și dr. Dănuț Dincă, șeful Clinicii ORL a SCJU. ”Este vorba despre o colaborare pe care o avem de mai mulți ani cu o clinică din Germania și cu una din Austria. Am operat în ultimii ani peste 30 de copii. Au fost intervenții care n-ar fi fost posibile la noi, sau ar fi fost foarte scumpe dacă copiii ar fi fost deplasați în străinătate”, a declarat prof. univ. dr. Tica. El a dat și un exemplu: 30.000 de euro pentru o singură intervenție. Și asta nu este tot. Costurile, în străinătate, sunt uriașe și în ceea ce privește ziua de spitalizare. ”O zi de spitalizare la Salzburg, de exemplu, pentru secția de reanimare costă 1.000 de euro, iar o zi hotelieră pe secție costă 500 de euro. Este mai scump decât orice hotel din străinătate”, a precizat șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a SCJU. Este puțin probabil ca o familie obișnuită din România, care își duce traiul doar din lefuri, și acelea modice, să poată suporta asemenea costuri. Astfel că se încearcă rezolvarea unor cazuri extrem de grave, la SCJU, fără ca părinții să plătească ceva, grație unor sponsori care suportă diferite costuri, fie materiale sanitare, deplasarea doctorilor, cazarea lor, dar nu numai. Trebuie menționată și contribuția spitalului.
Şeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a SCJU a anunțat vineri, 3 octombrie, o zi plină de operații. ”Sâmbătă vor fi cursuri. Vom continua să operăm inclusiv luni și marți. Avem copii veniți de prin Harghita, București, dar și de la noi. Avem pregătiți mulți copii, vrem să operăm opt-nouă, vom vedea ce timp avem, pentru că operațiile sunt de amploare, durează”, a declarat prof. univ. dr. Tica. În ceea ce privește malformațiile, el a dat exemplul unor copii fără vezică urinară sau fără organe genitale. ”Sunt intervenții rare, de mare anvergură. Sunt copii care au mai fost operați, nu sunt la prima intervenție. Trebuie să spun că marea majoritate a acestor operații se fac în străinătate”, adaugă profesorul constănțean. Tratamentul care s-ar putea efectua în străinătate pentru un singur copil (din punct de vedere financiar) se face aici, la SCJU, pentru mai mulți copii, cu participarea chirurgilor din străinătate, inclusiv din Republica Moldova, spune, mulțumit, șeful Clinicii.
OPERAȚII ȘI ÎN SFERA ORL În cadrul Workshop-ului, pentru că în ultimii ani a luat naștere și o colaborare cu colegii de la ORL, vor avea loc și operații specifice specialității. Șeful Clinicii ORL, dr. Dănuț Dincă, a declarat că sunt selectate deja șase cazuri, toți adulți, dar nu vor fi sigur operate, depinde de profesorul din Germania care-i va ajuta. ”Patologia în cazul lor este obișnuită, însă vrem să abordăm câteva tehnici pe care noi nu le abordăm de obicei. Cu bunăvoința profesorului, vedem ceea ce se poate face în sens mai evolutiv”, a declarat șeful Clinicii ORL.
Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a declarat, la rândul său, că există o permanentă preocupare în ceea ce privește evoluţia actului medical. ”Ne străduim, prin aceste manifestări științifice la care participăm, la unele chiar suntem inițiatori, să ridicăm calitatea serviciului medical pe care-l oferim, pe de o parte, și pe de altă parte să menținem o anumită calitate a serviciului medical. Și toate aceste lucruri pe care le facem, le facem cu certitudine în folosul pacienților noștri și pentru a îmbunătăți cunoștințele medicale și calitatea actului medical”, a spus managerul.
Acest Workshop a avut loc anul trecut la Chișinău, unde au fost operați copii de către aceeași echipă. ”Am operat chiar și copii din Republica Moldova. Deja între Moldova și Constanța este o punte de colaboare”, a spus profesorul Tica.
Cardiologia SCJU, mediatizată la conferința națională de la Sinaia
Un alt eveniment la care participă reprezentanți ai SCJU, într-o formulă nouă, este Conferința națională de cardiologie, care se va desfășura la Sinaia, la sfârșitul săptămânii. ”Ne-am pregătit inclusiv din punctul de vedere al imaginii spitalului, vrem să avem o comunicare foarte bună vizavi de ceea ce am făcut aici. O să avem un stand și am pregătit pliante care vor fi date participanților la congres, cu ceea ce se face la noi, pentru a deveni foarte vizibili pe piața serviciilor medicale din România, pentru că avem cu ce să ne mândrim, pentru că în ultima perioadă medicii din SCJU au făcut lucruri deosebite”, a declarat managerul dr. Căpățînă.