Atât medicii, cât şi profesorii au ajuns la concluzia că adoptarea unui stil de viaţă sănătos trebuie implementată încă de la grădiniţă. Astfel, educatoarele trebuie să le explice micuţilor, pe înţelesul lor, de ce este important să consume cât mai multe fructe şi legume şi mai puţine dulciuri, dar şi de ce nu trebuie, sub nicio formă, să sară peste micul dejun. Mai târziu, copiilor trebuie să li se explice cât de nociv este fumatul şi de ce trebuie să asculte cu stricteţe sfaturile celor mari. În România, cadrele didactice, în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică, au început să susţină ore de educaţie medicală în rândul copiilor. Şi judeţul nostru se numără printre cele unde educaţia medicală nu mai constituie chiar o necunoscută în rândul celor mici. Există o colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, prin specialişti ai Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate. Copiii constănţeni au fost implicaţi în diferite concursuri cu teme educative, fie referitoare la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fie privind efectele nocive ale fumatului şi consumului de droguri.
“ALEGERI SĂNĂTOASE” Un proiect ce urmăreşte să ajute copiii şi adolescenţii din grădiniţe, şcoli şi licee să facă alegeri sănătoase a fost lansat, sâmbătă, de organizaţia “Salvaţi Copiii”, care a prezentat şi un studiu potrivit căruia 53% dintre copiii români nu iau micul dejun, iar 12% dintre adolescenţi fumează canabis. Proiectul “Alegeri sănătoase”, ce va fi derulat pe parcursul unui an de “Salvaţi Copiii“ în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Asociaţia Şcoală pentru Sănătate, urmăreşte să ajute cel puţin 8.000 de copii şi adolescenţi din grădiniţe, şcoli generale şi licee din Bucureşti şi din zece judeţe din România. La conferinţa de presă de lansare a programului au participat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi europarlamentarul Daciana Sârbu. Aceasta vrea să schimbe legislaţia privind hrana copiilor în grădiniţe, unde meniurile ar trebui să fie elaborate cu ajutorul unor nutriţionişti. Daciana Sârbu a dat ca exemplu cerealele pe care le consumă copiii la grădiniţă şi a precizat că, în multe cazuri, ele au un conţinut ridicat de zahăr pentru că astfel este mult mai uşor să-i convingi pe copii să le mănânce.
Prin programul “Alegeri sănătoase”, copiii şi adolescenţii ar urma să fie ajutaţi de profesori şi de voluntari, din rândul elevilor mai mari, să ia decizii bune cu privire la alimentaţie şi stilul de viaţă, precum şi de psihologi, să-şi regăsească echilibrul emoţional. În cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, în funcţie de grupa de vârstă, în care vor fi abordate aspecte precum alimentaţia, activitatea sportivă, viaţa sexuală, fumatul, consumul de alcool şi droguri.
CONSUMUL DE FRUCTE SCADE DUPĂ CE COPIII ÎMPLINESC 11 ANI, ATÂT LA BĂIEŢI, CÂT ŞI LA FETE, IAR ACTIVITĂŢILE FIZICE ÎN RÂNDUL COPIILOR SUNT SUB MEDIA INTERNAŢIONALĂ. PESTE UN SFERT - 26% - DINTRE BĂIEŢI ŞI 11% DINTRE FETE AU FUMAT PRIMA ŢIGARĂ ÎNAINTE DE 13 ANI, IAR 6% DINTRE BĂIEŢII CU VÂRSTE ÎNTRE 11 ŞI 15 ANI FUMEAZĂ SĂPTĂMÂNAL.
Totodată, 19% dintre băieţi şi 11% dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de 11 ani. După vârsta de 15 ani, 36% dintre băieţi consumă alcool săptămânal. Studiul a mai relevat că 12% dintre adolescenţi fumează canabis şi că 17% dintre fete şi 48% dintre băieţi au avut primul contact sexual înainte de 15 ani, iar dintre aceştia, doar 9% au folosit mijloace de protecţie. Cercetarea a fost realizată în perioada 2010 - 2012, pe un eşantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani şi 2.060 de 15 ani.
Patru ore de sport pe săptămână
Toţi elevii vor face la şcoală patru ore de educaţie fizică pe săptămână până în 2018, a promis, sâmbătă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. „Vor avea minimum două ore începând cu anul şcolar 2014 -2015, iar clasele a V-a şi a IX-a vor avea trei ore de educaţie fizică şi sport. Problema ciclului primar deja e rezolvată către patru ore de mişcare. (...) Nu se poate face peste noapte. Peste noapte să ajungi la patru ore... Pentru că asta ar însemna 16.000 de profesori de educaţie fizică şi sport”, a explicat ministrul.