Sindromul Hemolitic Uremic (SHU), o afecțiune extrem de gravă care poate duce până la deces și care este declanșată și de către o tulpină de Escherichia Coli, este din nou în atenția medicilor. Trei copii sunt internați în prezent la Spitalul „Marie Curie“ din București, pe secția de nefrologie, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, citată de Agerpres. ”Avem trei cazuri. Doi sunt din Craiova și unul din București. Toți trei au vârsta în jur de un an. Două sunt fetițe și unul băiețel. Unul dintre cei trei copii este în stare foarte gravă, iar un altul prezintă anemie severă, însă nu este dializat. Doi sunt dializați peritoneal”, a explicat prof. dr. Bălgrădean. Reamintim că medicii au raportat și la finele lui august un caz suspect cu SHU, un copil de un an și 5 luni, din Cluj-Napoca. În cazul său, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, data debutului a fost 1 august, cu scaune apoase. Reamintim că SHU a omorât 3 copii în Argeș, nici în prezent nefiind cunoscute cauzele certe ce au dus la îmbolnăvirea gravă a micuților.
CONTROALE Precizăm că la nivel național a fost implementat un Plan Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că Planul Naţional de Control, demarat în 16 mai, se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016. Până acum, veterinarii au depistat prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la o mai multe probe prelevate din mici din amestec de carne de vită şi oaie, dar și din alte produse de origine animală. La Constanța nu au fost semnalate până în prezent probleme, potrivit veterinarilor.
PREVENIREA SHU
Prevenirea nu este deloc dificilă, spun medicii. ”În primul rând se face printr-o igienă riguroasă, spălat pe mâini, fiert apa, toate alimentele destinate copiilor trebuie să fie preparate corespunzător. Este vorba de o igienă riguroasă nu numai personală, ci și a alimentației. De aceea, trebuie să existe ustensile separate pentru tranșat carnea, legume, pâine; mă refer la acele funduri de bucătărie, trebuie separate pentru fiecare tip de aliment în parte”, a precizat șeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai.
Citește și:
Așa vă apărați copiii de sindromul care a spitalizat zeci de micuți în Argeș!
Cazuri de îmbolnăvire gravă la copii! Ministerul Sănătății investighează!