Copiii atei, mai altruiști decât cei credincioși?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Copiii atei, mai altruiști decât cei credincioși?!

Social 08 Noiembrie 2015 / 15:09 1298 accesări

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago susțin că religia nu îndeamnă la altruism. Ei au efectuat un studiu în urma căruia au constatat că copiii atei ar fi mai generoși decât cei credincioși. Altruismul este o calitate care li se insuflă copiilor în cursul educației religioase. Această calitate s-ar manifesta însă mai mult în rândul copiilor proveniți din familii de atei. Aceasta este concluzia studiului apărut în revista ”Current Biology” și realizat de cercetători de la Universitatea din Chicago, care au vrut să măsoare în ce fel influențează religia comportamentele sociale.

Desfășurată în șase țări, Canada, China, Iordania, Turcia, SUA și Africa de Sud, cercetarea s-a concentrat pe comportamentul social a 1.170 de copii de la 5 la 12 ani. Autorii studiului au evaluat nivelul practicării religiilor în familie, după ce au împărțit copiii în trei grupe: atei, creștini și musulmani. Fiecare copil a vizionat videoclipuri care prezentau alți copii îmbrâncindu-se sau trântindu-se. Cercetătorii le-au solicitat să noteze nivelul de răutate și pedepsele meritate de cei vinovați, pe o scară gradată. S-a constatat că altruismul nu este o calitate definitorie a copiilor proveniți din familii practicante ale unei religii. Aceștia au prezentat o înclinație pentru aplicarea unor sancțiuni mai severe decât copiii din familii care nu aparțineau niciunei religii. Copiii credincioși au propus pedepse mai severe decât cei atei.

Concluzia ar fi că educația religioasă îi face pe copii severi, empatia fiind totuși o calitate umană specifică, dar, după cum arată studiul, inegal împărțită.

Citește și:

Claudiu Petre şi Adrian Rugină, decoraţi post-mortem de președintele Iohannis

Irina Claudia Marin, povești despre altruism, la ASTA-I VIAȚA!

Peste 2.500 de copii și părinți au urmărit exerciții demonstrative la sediul MAI

Iubirea şi alcoolul au aceleaşi efecte asupra creierului

Suntem martorii unor acte de bunătate, ce se întâmplă?

Taguri articol


12