În țara noastră au început pregătirile pentru imunizarea antigripală cu noua formulă de vaccin, formulă transmisă, de altfel, de către experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) încă din 26 februarie 2015. A doua zi, producătorii au și trecut la producție. Așa se face că, pentru sezonul gripal 2015 - 2016, OMS a stabilit că vaccinul va avea formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) şi B/Phuket. OMS a precizat, de asemenea, că poate fi realizat şi vaccin gripal tetravalent care să conţină două tulpini B, respectiv cea nouă, Phuket, şi B/Brisbane. Noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky. În sezonul gripal trecut, vaccinul a conţinut virusurile A/California (H1N1), A/Texas (H3N2) şi B/Massachusetts.
S-AU ACHIZIȚIONAT 500.000 DE DOZE Pentru că Institutul Naţional de Cercetare ”Cantacuzino” nu a putut produce nici în acest an vaccinul antigripal, s-a impus, din nou, importul. Ministerul Sănătăţii (MS) a achiziţionat 500.000 de doze de vaccin, în valoare de 5.717.050 de lei, pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire, dintre care 300.000 au fost deja primite, campania de vaccinare urmând să înceapă după 15 octombrie, a anunțat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore. ”Serul a fost achiziţionat de la producătorul ABBOTT, cel care a câştigat licitaţia publică deschisă organizată de către MS. La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, au fost recepţionate 300.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică”, a declarat Grigore. La Constanța, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), ec. Cristina Schipor, sunt necesare aproximativ 130.000 de doze de vaccin.
PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUI OCTOMBRIE VA FI RECEPŢIONATĂ ÎNTREAGA CANTITATE DE VACCIN ACHIZIŢIONATĂ.
OMS recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor, a declarat reprezentantul OMS în România. ”OMS este aceea care dă formula pentru vaccinul antigripal din fiecare sezon, dar şi categoriile pentru care vaccinarea trebuie să fie o prioritate. În sezonul trecut erau gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii şi copiii cu astfel de suferinţe. Dar vorbim tot mai mult despre personalul medical, la care se recomandă vaccinarea pentru că el este unul dintre vectorii importanţi în transmiterea acestor virusuri gripale”, a explicat Olsavszky. Constanța a fost, în sezonul trecut, în top la capitolul cei mai mulți bolnavi de gripă din țară.
În România, de la începutul sezonului 2014 - 2015 de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei şi până în 17 martie 2015, fuseseră confirmate în laborator 908 cazuri de gripă, dintre care 483 de tip B şi 421 de tip A, alte trei cazuri fiind de coinfecţie AH3 cu B şi un altul AH1 cu B.
Tot în sezonul precedent, până în 17 martie au fost înregistrate 32 de decese, cele mai multe - 21 - cauzate de infecţia cu virus pandemic AH1, alte şase cu B şi cinci cu AH3.
Citește și:
Activitatea la ”Cantacuzino”, relansată în această lună
Va fi relansată activitatea la Cantacuzino; vaccinul antigripal - doar ca test
Constanța rămâne județul cu cei mai mulți bolnavi de gripă din țară
Cine trebuie să se vaccineze în mod prioritar. Sunt vectori de transmitere a virusurilor!