Copiii care ajung sclavi pentru că asistenţii sociali din România sunt concediaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Copiii care ajung sclavi pentru că asistenţii sociali din România sunt concediaţi

Monden 31 Mai 2010 / 00:00 333 accesări

Efecte secundare ale crizei. Presa britanică acordă din nou atenţie situaţiei minorilor forţaţi să cerşeaşcă pe fonul intensificării acestui fenomen în marile oraşe din Regatul Unit. Astfel, publicaţia “Sunday Express”, în ediţia electronică, a ajuns la concluzia că minorii-sclavi sunt aduşi în Marea Britanie pentru că aproximativ 1.500 de asistenţi sociali, instruiţi pentru a pune capăt traficului, au fost concediaţi de la centre speciale din România, în ultimele 18 luni, fiind înlocuiţi de amatori neinstruiţi. Infractorii au profitat de această situaţie din România şi umplu Marea Britanie cu copii care sunt forţaţi să cerşească şi să fure. Numărul infracţiunilor comise de români în Marea Britanie a crescut cu 700 la sută, cele mai multe fiind înregistrate la Londra.

Potrivit Poliţiei Metropolitane, aproximativ 168 de copii cu vârste cuprinse între şapte şi 15 ani au fost găsiţi vinovaţi în medie de o sută de infracţiuni fiecare, adică un total de 16.800 de infracţiuni. Fiecare copil are capacitatea de a câştiga 100.000 de lire sterline, peste 117.000 de euro, pe an din furturi din buzunare, din magazine şi cerşit, în West End. Potrivit ofiţerilor Scotland Yard, cea mai mare parte a banilor sunt trimişi într-un sat de rromi numit Ţăndărei.

Centre închise din lipsă de fonduri. Peste 80 de centre de criză au fost înfiinţate în România înainte de aderarea la UE în 2007. Asistenţi sociali au fost instruiţi pentru a îngriji copiii, victime ale traficului. După aderarea României la UE, însă, aceste centre nu au mai primit finanţare şi multe s-au închis. Asistentul austriac Norbert Ceipek, care a ajutat la înfiinţarea multora dintre aceste centre, a declarat că, în unele cazuri, îngrijitorii profesionişti au fost concediaţi şi membri ai personalului de curăţenie promovaţi în locul lor. “În ultimul an şi jumătate, aceste persoane au fost concediate şi, în unele cazuri, sunt înlocuite de personal necalificat care are adesea legături cu bandele. Aceste persoane sunt uneori membri ai personalului de curăţenie care au lucrat la centre. România susţine că este din cauza crizei economice, dar este ca şi cum ar vrea să ignore problema”, a adăugat Norbert Ceipek.



12