Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani a ajuns la concluzia că micuţii care nu îşi recunosc numele atunci cînd sînt strigaţi ar putea fi bolnavi de autism. Bebeluşii trebuie verificaţi în mod regulat pentru a vedea dacă aceştia reacţionează la auzul numelor lor. Este vorba despre o verificare de rutină care ar putea ajuta la detectarea autismului în fază incipientă. Testul numelui poate indica dacă sînt necesare alte investigaţii.
Autismul este o boală ce poate fi diagnosticată de medici abia după ce copilul împlineşte 3 - 4 ani, pentru că simptomele maladiei sînt variabile. Totuşi, părinţii copiilor autişti susţin adesea că au remarcat anumite comportamente premergătoare instalării bolii.
Cercetătorii au monitorizat două grupuri de copii mici. Unul format din copii sănătoşi, în timp ce celalălt grup a fost format din copii ce prezentau un risc crescut de instalare a autismului pentru că toţi aveau fraţi mai mari care au dezvoltat această maladie. La vîrsta de 12 luni, cei 46 de copii din grupul de control au trecut testul numelui, în timp ce doar 86% dintre cei 101 copii cu risc de autism au reacţionat la auzul numelor lor. În continuare, cercetătorii au ales 25 de copii din grupul celor sănătoşi şi 46 de copii din grupul celor cu risc de autism şi i-au monitorizat pînă la vîrsta de 2 ani. După ce au împlinit această vîrstă, 66% dintre copiii cu risc nu au trecut testul numelui. Aceşti copii au fost diagnosticaţi ulterior cu probleme de dezvoltare.
Specialiştii au indicat că testul numelui nu indică în mod neapărat faptul că aceşti copii se vor îmbolnăvi de autism, ci că au nevoie de mai multă îngrijire din partea specialiştilor care să le impulsioneze dezvoltarea psihică. Totuşi, dacă un copil prezintă risc crescut de dezvoltare a maladiei şi ratează în mod repetat testul numelui, atunci acesta trebuie monitorizat constant pentru a detecta eventualul moment în care se instalează autismul.