Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, s-a arătat extrem de indignată atunci când a aflat că în spitalele din România stau, fără probleme de sănătate, 1.400 de copii. Ea consideră starea de fapt ca fiind inadmisibilă, în condițiile în care există, de zece ani, o lege care ar putea să reglementeze această situație. ”Abandonul este o problemă serioasă. Sunt aproape 1.400 de copii abandonaţi în maternităţi şi secţii de pediatrie, la sfârşitul anului trecut. Drept urmare, primul act normativ pe care l-am elaborat, şi care va fi pus pe site cât de curând, este colaborarea dintre Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), maternităţi şi secţiile de pediatrie, dat fiind că şi unii, şi alţii au responsabilităţi date de lege, dar procedura nu era foarte clară. Acum vom avea o procedură clară, cu paşii pe care îi are de urmat fiecare”, a declarat, ieri, preşedintele ANPDCA. Coman a spus că a avut deja o întâlnire cu directorii de la DGASPC şi le-a propus şi introducerea de sancţiuni în proiectul de act normativ. ”Nimeni nu a avut nimic împotrivă. Există o procedură şi, dacă nu va fi respectată, vor fi sancţiuni. Este inadmisibil să mai găseşti atâţia copii mici în maternităţi, copii care stau mult. Şi aşa copiii care ajung în sistem au o durată medie de şedere de şase ani - şase ani şi jumătate. Dacă îl mai ţii şi în maternitate, nici nu contează cât mai stă, dar locul lui nu este acolo. În momentul în care ştii că mama a plecat, trebuie făcute toate demersurile pentru a-l duce într-o soluţie de tip familial”, a spus Coman. Preşedintele ANPDCA a adăugat că, în perioada următoare, ar putea fi organizate şi acţiuni de control cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Ea a precizat că proiectul de act normativ stabileşte că în termen de cel mult 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal de constatare a părăsirii copilului, dacă starea de sănătate a acestuia permite externarea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul sau, după caz, sectorul de la domiciliul mamei, dacă aceasta a fost identificată de Poliţie, are obligaţia de a dispune plasamentul în regim de urgenţă şi preluarea copilului.
Sancţiunile pentru încălcarea procedurii stabilite prin documentul ce urmează să fie pus în dezbatere publică ar putea ajunge până la 5.000 de lei. La Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța erau ieri, la clinica de pediatrie, doi copii părăsiți de părinți. Inițial, ei sunt aduși la spitale cu diferite afecțiuni, uneori inventate, după care fug din spital, lăsând copiii pe mâna cadrelor medicale.