Copiii concepuţi vara au rezultate mai proaste la şcoală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Copiii concepuţi vara au rezultate mai proaste la şcoală

Monden 08 Mai 2007 / 00:00 654 accesări

Un studiu realizat de cercetătorii americani susţine că majoritatea copiilor concepuţi vara au rezultate mai proaste la şcoală, deoarece creierul lor este expus la pesticidele utilizate în agricultură şi în locuinţele oamenilor. O posibilă explicaţie este că aceşti copii au fost cei mai expuşi la pesticide în timpul primelor luni de viaţă intrauterină, o perioadă critică pentru dezvoltarea creierului. De altfel, creierul fătului începe să se dezvolte imediat după concepţie. Pesticidele utilizate în agricultură şi în locuinţe şi nitraţii folosiţi pentru fertilizarea plantelor şi chiar a peluzei au o concentraţie maximă în timpul verii. Expunerea la pesticide şi nitraţi poate altera mediul în care trăieşte femeia însărcinată şi, implicit, dezvoltarea fătului.

Studiul, efectuat asupra 1,5 milioane de copii, cu vîrste cuprinse între 8 şi 15 ani, a indicat faptul că aceia concepuţi în timpul verii sînt mai puţin inteligenţi decît ceilalţi. Cercetătorii au monitorizat, în acelaşi timp, nivelurile de pesticide şi fertilizatori utilizaţi în timpul anului. În urma studiului, specialiştii au remarcat faptul că acei copii concepuţi în timpul verii au tendinţa de a face mai multe greşeli la matematică şi limba maternă. Consecinţele expunerii la pesticide şi nitraţi asupra dezvoltării neurocomportamentale pot să nu fie evidente timp de mai multe zeci de ani.

Studii similare au indicat faptul că în zonele cu expunere mare la pesticide există un număr mai mare de copii născuţi prematur. De asemenea, se ştie deja că femeile însărcinate pot dezvolta tulburări ale tiroidei din cauza pesticidelor, boli care pot afecta inteligenţa viitorului copil. Alte studii au demonstrat că expunerea la pesticide dublează riscul de apariţie a maladiei Parkinson.

Taguri articol


12