Copiii constănţeni redescoperă bucuriile lecturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Celor mici le place în Galaxia Gutenberg „Secţia pentru copii pregăteşte cititorii de mâine”

Copiii constănţeni redescoperă bucuriile lecturii

Cultură 26 Ianuarie 2013 / 00:00 578 accesări

Este timpul ca „scepticii”, care susţin că tinerii nu mai citesc, să-şi schimbe viziunea şi să devină mai optimişti: copiii iubesc, din nou, cartea. Acest lucru îl spun chiar bibliotecarii de la Secţia pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, care, în ultimii ani, au remarcat creşterea „apetitului” pentru lectură la cei mici, dar şi la adolescenţi. „Cel mai mic „cititor” are un an şi jumătate”, a spus bibliotecara Diana Codreanu.

Pe lângă preşcolari, pentru care există seria „Prima mea carte”, „utilizatorii” serviciului Secţiei de Împrumut pentru Copii sunt şcolarii, dar şi liceenii, cei din urmă fiind constrânşi, uneori, de „bibliografia şcolară obligatorie”. Cei mai avizi cititori sunt, însă, cei din clasele I-IV, care iubesc şi poezia.

Cărţile trebuie să fie „aerisite”, să aibă scrisul mare şi să fie cât mai noi, deoarece „cartea veche nu se mai citeşte”. Cei mici preferă cărţile ilustrate, cu hârtie lucioasă.

SF-URILE ŞI „CĂRŢILE CARE ÎŢI DAU FIORI”, ÎN TOP Preferatele copiilor sunt cărţile de SF, aventuri sau „de groază”, pentru că există şi astfel de cărţi pentru prichindei, cum ar fi „Răzbunarea piticilor de grădină”, de R. L. Stine, din seria „Cărţi care îţi dau fiori”. Profesorii, dar şi părinţii îi încurajează pe copii să citească. „De exemplu, o mămică s-a învoit de la serviciu pentru a lua două cărţi pentru copilul său, deoarece programul nostru de lucru coincide cu al dumneaei. Ca să le restituie, va trebui să se învoiască din nou”, a spus bibliotecara Iulia Dima.

Cele mai râvnite titluri sunt enciclopediile, dar şi cele din seriile „Tara Duncan”, de Sophie Audouin Mamikonian, „Tunele”, de Roderick Gordon şi Brian Williams, „Piratica”, de Tanith Lee sau „Septimus Heap”, de Angie Sage.

Cărţile clasice, pe care părinţii lor le citeau cu plăcere, precum „Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, se citesc mai mult ca lectură obligatorie.

Este îmbucurător că lectura şi-a recâştigat locul în rândul obiceiurilor de timp liber ale copiilor, care, de doi-trei ani, au început să frecventeze biblioteca. Situaţia nu mai este nici ca acum câţiva ani, când numărul cititorilor scăzuse îngrijorător, dar nici ca în anii 2000-2001, când se făceau cozi la Secţia de împrumut. De multe ori, cei mici, aduşi de mână de părinţii lor, care le fac şi permis de intrare, se lasă, apoi, cu greu duşi din acest spaţiu. „Secţia pentru copii pregăteşte cititorii de mâine”, a conchis bibliotecara Diana Codreanu.

La Secţia de împrumut ajung, în medie, 70-80 de copii pe zi.

Taguri articol


12