Copiii din Siria sunt torturaţi în detenţie, măcelăriţi în masacre şi folosiţi ca scuturi umane, se arată într-un raport al Reprezentantului Special al ONU pentru Copii şi Conflicte Armate. Radhika Coomaraswamy a declarat că echipa ei s-a întors din Siria cu informaţii îngrozitoare, adăugând că nu a mai văzut o situaţie similară în care copiii nu numai că nu sunt protejaţi, ci chiar sunt ţinte în conflict. Ambele părţi implicate par nepăsătoare la soarta copiilor. Suferinţele suportate de copii în Siria sunt neobişnuite chiar şi pentru un conflict. ”Suntem cu adevărat şocaţi. Uciderea şi mutilarea copiilor în schimburi de focuri este un lucru cu care ne confruntăm în multe conflicte dar această tortură a copiilor în detenţie, copii cu vârste mai mici de 10 ani, este ceva extraordinar, ceva ce nu am văzut în alte locuri”, a continuat oficialul UNICEF.
VARIANTĂ CREDIBILĂ Masacrul de la Houla, care a provocat o escaladare a tensiunilor între Siria și comunitatea internațională, ar fi fost comis de rebeli și nu de forțele guvernamentale, susține ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”, care citează martori oculari. Masacrul ar fi fost comis de rebelii sunniți, cele mai multe dintre victime făcând parte din minoritățile alawite și șiite, care îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad. De altfel, chiar șeful statului face parte din minoritatea alawită. Cotidianul german citează membri ai opoziției siriene, care nu au fost însă de acord cu publicarea numelor, de teama unor represalii din partea forțelor care luptă împotriva regimului de la Damasc. Masacrul ar fi avut loc după ce forțele opoziției au atacat un blocaj al armatei siriene, în apropiere de Houla. Baricada fusese ridicată pentru a proteja satele din zonă, locuite în cea mai mare parte de minoritatea alawită. După atacul rebelilor, forțele militare aflate în zonă au cerut întăriri. Între cele două părți au avut loc lupte care au durat circa 90 de minute, timp în care zeci de soldați și rebeli au fost uciși. “Potrivit unor martori oculari masacrul s-a produs în această perioadă. Cei uciși făceau parte din familii alawite și șiite din Houla. Peste 90% din populația orașului este sunnită. Mai multe familii, care au trecut de la sunnism la șiism, au fost măcelărite. Membrii Shomaliya, o familie alaewită, au fost de asemenea uciși, la fel și familia unui membru sunnit al Parlamentului, văzut ca un colaborator”, scrie ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”, adăugând că imediat după masacru, atacatorii ar fi filmat cadavrele și ar fi postat imaginile pe internet, susținând că victimele sunt sunnite.
Peste 100 de persoane, printre care femei și copii, au fost uciși la Houla, la 25 mai. Anunțul a fost făcut de gruparea de opoziție LCC, care a cerut sprijinul comunității internaționale. În urma acestui masacru, mai multe țări europene, SUA, Canada și Australia au decis expulzarea unor diplomați sirieni, inclusiv ambasadori.