Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întîlnită dereglare de nutriţie. Această afecţiune presupune acumularea excesivă de grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente în cantitate mai mare decît o cer nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice. Spre exemplu, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. Alimentaţia deficitară, bogată în grăsimi, lipsită de fructe şi legume, este unul dintre factorii care favorizează apariţia obezităţii. Cum pe piaţă există foarte multe produse care dăunează sănătăţii, dar care sînt consumate cu mare plăcere de cei mici, un grup de copii de la Şcoala Generală “Aurel Vlaicu” din Constanţa s-a decis să ia măsuri şi să militeze pentru o alimentaţie sănătoasă. Ei au început o campanie de informare a celorlalţi copii despre efectele nocive ale consumului de chipsuri, băuturi acidulate sau dulciuri. “Elevii au pregătit o scenetă despre importanţa consumului de fructe în dezvoltarea unui copil. Invitaţii sînt toţi copiii internaţi în Clinica de Pediatrie şi cei de la Oncopediatrie. În scenetă este prezentată viaţa unui copil care a mîncat foarte multe chipsuri şi care, din acest motiv, s-a îngrăşat foarte mult şi a ajuns să fie ocolit de colegii săi. El realizează că a rămas fără prieteni şi doreşte să se reintegreze. Începe să mănînce fructe şi îşi recapătă tonusul. Are energie şi poate participa la diferite jocuri împreună cu prietenii săi”, a declarat Minodora Nicolae, profesor la Şcoala “Aurel Vlaicu”. Copiii şi-au făcut singuri costumele, din hîrtie, care apoi va fi reciclată. “Această acţiune face parte dintr-un concurs a cărui premieră va fi pe 7 aprilie. Mai multe şcoli sînt implicate în acest proiect. Tema concursului vizează găsirea de modalităţi pentru eliminarea cartofilor preparaţi ca chipsuri şi a băuturilor acidulate din alimentaţia copiilor. Este mai bine ca aceştia să consume apă plată, cîte un sandwich, cînd le este foame şi fructe în loc de desert. Este adevărat că nu s-a inventat încă un sandwich care să nu conţină niciun fel de coloranţi, conservanţi sau E-uri, însă un sandwich tot este mai sănătos decît o pungă de chipsuri”, a declarat dr. Loti Popescu, şef Birou de Programe pentru Promovarea Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică.