Copiii nu vor avea alocații majorate. Parlamentarii au alte priorități!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aleșii și-au mărit indemnizațiile. Îi doare în cot de restul lumii

Copiii nu vor avea alocații majorate. Parlamentarii au alte priorități!

Politică 19 Septembrie 2017 / 18:44 1200 accesări

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că propunerea legislativă privind majorarea la 200 de lei a alocației pentru copii a fost respinsă pentru că „altceva“ este prevăzut în programul de guvernare

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că propunerea legislativă privind majorarea la 200 de lei a alocației pentru copii a fost respinsă pentru că „altceva“ este prevăzut în programul de guvernare

Dintr-un populism ieftin sau din ambiția de a-și faulta adversarii, politicienii iau tot felul de decizii surprinzătoare, care îi afectează pe cetățeni. Din păcate, în urma acțiunilor politicienilor au de suferit și copiii. O astfel de luptă fără noimă a fost dusă marți în Parlament, unde a fost supusă aprobării o inițiativă a liberalilor privind majorarea la 200 lei a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii. Din păcate pentru părinți și copii, după mai multe discuții aprinse, deputații din coaliția de guvernare și cei din opoziție nu s-au înțeles asupra propunerii. În condițiile în care inițiativa a fost respinsă și la Senat, liberalii pot să-și pună proiectul în cui.

Suntem consternați de faptul că parlamenatrii nu au găsit înțelepciunea necesară pentru a trece peste ambițiile politice prostești și a vota un proiect care ar fi dus la majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, chiar dacă inițiativa venea de la Opoziție. În schimb, atunci când vine vorba de propriile interese, deputații și senatorii, indiferent de partid, se înțeleg doar din priviri. Avem și un exemplu concret în acest sens. Deși nu s-au găsit bani pentru medici și profesori, deputații și senatorii și-au mărit considerabil indemnizațiile în urmă cu câteva săptămâni, de la 6.000 de lei la 13.000 de lei, prin Legea salarizării unitare.

EXPLICAȚII PESTE EXPLICAȚII

După respingerea creșterii alocației pentru copii, aleșii majorității parlamentare au invocat faptul că măsura propusă implică cheltuieli bugetare suplimentare, iar inițiatorii nu precizează sursele financiare necesare. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că propunerea legislativă privind majorarea la 200 de lei a alocației pentru copii a fost respinsă pentru că „altceva“ este prevăzut în programul de guvernare, menționând că pregătește un proiect cu „alte lucruri“. Olguța Vasilescu a adăugat că un copil trebuie să aibă „deduceri“ și multe lucruri. „Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le aibă un copil, le vedeți în programul de guvernare, comunicăm în momentul în care avem proiectul gata. Sigur că nu este suficientă alocația, de aceea am pregătit în programul de guvernare alte lucruri“, a afirmat Vasilescu. Ministrul a fost susținut în Parlament de colegii săi de partid. Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a spus că proiectul de lege al liberalilor este copy-paste după o inițiativă a sa într-o sesiune anterioară. Potrivit lui Ciuhodaru, proiectul PNL este, însă, prost făcut din punct de vedere legislativ. El a susținut că o să redepună proiectul său de lege pentru că este un proiect „anti-abandon“ al copiilor.

CE SPUN LIBERALII

De partea cealaltă, Opoziția îi atacă pe social democrați, spunând că nu le pasă de viitorul țării. Liberalul Dumitru Oprea a precizat că între Marea Britanie și România există o diferență mare din punctul de vedere al alocației pentru copii. În Marea Britanie standardul este de 100 de euro pentru primul copil și apoi crește la cel de-al doilea și al treilea cu câte 65 de euro, a susținut Oprea. „Solicitarea de 200 de lei ne-ar duce la 44 de euro, ceea ce înseamnă foarte puțin față de țările semi-dezvoltate din UE. Sunt copiii noștri, care ar trebui să aibă parte de o viață decentă“, a adăugat Oprea. La rândul său, fostul președinte al PNL Alina Gorghiu a atacat actuala coaliție de guvernare pe motiv că a plafonat indemnizaţia de creştere a copilului, în Parlament. Senatorul Alina Gorghiu a declarat, marți, că ordonanța prin care se stabilește un plafon maxim al cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului la nivelul de 8.500 de lei este expresia unei politici represive la adresa familiei, anunțând totodată că liberalii vor ataca proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței la CCR în momentul în care va fi adoptat, considerând că PSD practică o politică represivă la adresa creşterii natalităţii. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2017 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor urmează să fie votat în ședința plenului Senatului de luni, 25 septembrie. În replică, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că prin ordonanță s-a urmărit corectarea unor derapaje.

Taguri articol


12