Copiii şi tinerii talentaţi ai Constanţei au sărbătorit Unirea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„La mulţi ani, România!”

Copiii şi tinerii talentaţi ai Constanţei au sărbătorit Unirea

Cultură 30 Noiembrie 2012 / 00:00 456 accesări

„La mulţi ani, România!” a fost mesajul pe care tânăra generaţie l-a transmis, ieri, profesorilor şi părinţilor, pentru care sala Teatrului de Stat Constanţa (TSC) s-a dovedit neîncăpătoare. Spectacolul creat special pentru a marca Ziua Naţională a României a fost un succes, cucerind publicul prin momentele variate şi dinamice, care s-au constituit într-un regal al artelor, pentru că pe scena teatrului constănţean s-a cântat, s-a recitat şi s-a dansat cu bucurie.

PRIMIRE DE... GALĂ Invitaţilor li s-au oferit, la intrarea în teatru, cocarde tricolore şi programul evenimentului, legat cu o panglică în culorile drapelului. Evenimentul, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa şi al Consiliului Judeţean Constanţa, s-a deschis cu intonarea Imnului de Stat al României de către Fanfara Palatului Copiilor Constanţa, sub bagheta prof. Gheorghe Toma, care a susţinut apoi un scurt recital antrenant.

„M-am simţit foarte bine pe scenă. Nu prea am avut emoţii”, a spus, cu mândrie, toboşarul fanfarei în vârstă de doar... zece ani, Constantin Popescu, elev în clasa a IV-a la Cambridge School.

După recitalul fanfarei şi cuvântul de deschidere rostit de inspectorul şcolar general al ISJ, prof. dr. Răducu Popescu şi al realizatoarei spectacolului, prof. Roxana Mitan, de la Palatul Copiilor, a venit rândul talentatei şi premiatei eleve a Colegiului Naţional de Arte (CNA) „Regina Maria”, Diana Georgia Ionescu (prof. Carmen Chilea), să primească aplauzele publicului. Ea a cucerit audienţa cu variaţia lui Kitri din baletul clasic „Don Quijote”, pe muzica lui Ludwig Minkus.

„A FI ROMÂN ESTE O MARE MÂNDRIE” Rând pe rând, pe scena TSC s-au succedat ansamblul folcloric „Rapsodia mării” al Palatului Copiilor - prof. Magda Kastal şi Eugen Albu, perechi de dans ale Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, pregătite de prof. Magda Martinescu şi membrii Cercului de Artă Teatrală al Palatului Copiilor. Aceştia, şase fete - dintre care, două chiar prezentatoarele spectacolului - şi un băiat, pregătiţi de prof. Roxana Mitan, au susţinut un emoţionant recital poetic prin intermediul căruia şi-au exprimat bucuria de a fi români.

„Pentru mine, a fi român este o mare mândrie. Mă simt extraordinar că sunt româncă, pentru că avem o ţară frumoasă şi suntem un popor grozav, talentat, însă nu prea se insistă pe acest lucru. Ştiu că există mult talent în România şi sunt mândră de acest lucru”, a spus, în culise, Tamina Andreea Sfetcu, elevă în clasa a IX-a şi membră a Cercului de Artă Teatrală.

Sfârşitul spectacolului a fost anunţat de un moment coregrafic, în paşi de vals, susţinut de elevi ai CNA „Regina Maria” - prof. Carmen Chilea şi Lisa Seceleanu, finalul aparţinându-i ansamblului folcloric multietnic Prietenia al Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu - prof. Ecaterina Păunescu şi Farida Şeicahmed. „Este un spectacol concentrat, în care am încercat să promovăm elevii merituoşi, cu premii naţionale şi internaţionale, care ne fac să ne simţim mândri că suntem români”, a spus cea a care pus în scenă spectacolul, prof. Roxana Mitan.

Şi gazda manifestării, directorul general al TSC, Virgil Iosif, a apreciat dinamismul spectacolului, fiind profund impresionat de talentul copiilor şi al tinerilor.



12