A devenit deja o tradiţie ca, vara, românii să-şi petreacă cel puţin un weekend pe litoralul românesc (pentru cei care dispun de resurse financiare plajele constănţene au fost înlocuite de cele din străinătate). Aceeaşi tradiţie pare să se fi împământenit şi în cazul celor care îşi duc traiul apelând la bunăvoinţa aproapelui şi care sunt atraşi de buzunarele turiştilor, Constanţa constituind o adevărată Mecca a copiilor fugiţi de acasă. Aşa se face că, în fiecare an, asistenţii sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa se confruntă cu numeroase cazuri de copii ai străzii veniţi la mare din alte judeţe ale ţării. Aceştia sunt găsiţi de către poliţişti pe raza judeţului nostru şi predaţi DGASPC, care ia legătura cu direcţia generală din oraşul de domiciliu al minorului.
PÂNĂ VIN REPREZENTANŢII DGASPC DIN ORAŞUL DE DOMICILIU AL COPILULUI, SAU PĂRINŢII ACESTUIA, MINORUL ESTE INTERNAT ÎN ADĂPOSTUL DE ZI ŞI DE NOAPTE PENTRU COPIII STRĂZII DIN CONSTANŢA
„Ne aşteptăm ca, odată cu începerea vacanţei, numărul copiilor fugiţi de acasă să crească. Suntem pregătiţi să facem faţă acestui val”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Roxana Onea. Motivele pentru care, vara, copiii fug de acasă pentru a veni la malul mării diferă de la caz la caz. O parte dintre cei care vin şi-au părăsit domiciliul în urmă cu mai mulţi ani, alegând să-şi ducă traiul pe străzi. Aceştia îşi petrec verile pe litoral în speranţa că vor reuşi să-i convingă pe turiştii naivi să-şi deschidă cât mai mult portofelele. De asemenea, factorul „distracţie” cântăreşte mult în luarea acestei decizii. „O parte din cei pe care îi găsim vin exclusiv pentru distracţie. Anturajul din care fac parte îi atrage să vină la mare să se distreze şi, fără să se gândească la consecinţe, se lasă convinşi”, a spus Roxana Onea. Sunt şi adolescenţi care pleacă în staţiuni, fără să-şi anunţe părinţii, pentru a munci şi a câştiga nişte bani. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, de la începutul anului şi până în prezent, în Adăpost au fost „rulaţi” 80 de copii, dintre aceştia doar 50 provenind din judeţul Constanţa. „Adăpostul are 16 locuri, în acest moment fiind ocupate 12. Rulajul este mare, comparativ cu numărul de locuri, pentru că majoritatea celor care ajung în adăpost petrec o perioadă scurtă acolo”, a spus Roxana Onea. Anul trecut, din cei 94 de copiii care s-au perindat prin Adăpost, 30 au fost „mici turişti”, în timp ce, în 2009, din 102 copii, 45 au provenit din alte judeţe. Printre judeţele ai căror copii au fost adăpostiţi în ultimii patru ani în Adăpostul de zi şi de noapte se numără şi Vrancea, Tulcea, Suceava, Mureş, Bacău, Botoşani, Călăraşi şi chiar şi municipiul Bucureşti.