Copiii sub șapte ani, excluși de la plata întreținerii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cică se schimbă legea

Copiii sub șapte ani, excluși de la plata întreținerii?

Social 03 Iunie 2018 / 16:33 1002 accesări

Nu știm dacă are vreo legătură cu Ziua Copilului care tocmai a trecut sau cu așa-numită Lună a Copiilor, cum se mai spune generic lunii iunie, dar în această perioadă, mai mulți senatori PNL au găsit de cuviință să depună la Parlament o inițiativă legislativă benefică pentru copii. Proiectul lor de act normativ prevede ca asociațiile de proprietari să poată decide să excludă de la cheltuielile din întreținere copiii mai mici de șapte ani și să reducă la jumătate costurile pentru cei cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.

„INCLUDEREA MINORILOR ÎN CHELTUIELILE DE ÎNTREȚINERE NU SE JUSTIFICĂ”

Proiectul de lege, depus la Senat pe 31 mai, propune modificarea și completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, inițiativa modifică mai multe puncte ale articolului 47 care vizează cheltuielile asociațiilor de proprietari: „(1) d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociațiilor de proprietari. Beneficiarii exceptați de la aceste cheltuieli sunt copiii cu vârsta de până la 7 ani. (2) Asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1), lit b) pentru copii cu vârsta de până la 7 ani. (2¹) Pentru copiii între 7-14 ani, plata pentru cheltuielile prevăzute la alineatul anterior pot fi reduse cu 50%, în funcție de decizia asociațiilor de proprietari”, se arată în textul proiectului de lege al PNL. În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii spun că nu se justifică includerea minorilor mici în cheltuielile de întreținere. „Includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor care se plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de aceşti copii minori nu se pate reflecta în contoarele de apă. De asemenea se poate face şi o excepţie prin reducerea aceluiaşi gen de cheltuieli şi pentru copiii de până în 14 ani, în condiţiile în care aceştia nu sunt consumatori care să provoace mari pierdri în bugetul imobilului, cheltuielile lor oricum sunt suportate de părinţi- proprietari ai locuinţelor în care stau”, explică liberalii în expunerea de motive.

POȚI SĂ FACI MODIFICĂRI DE STRUCTURĂ FĂRĂ AUTORIZAȚIE. O FI BINE?

Inițiativa liberalilor mai oferă posibilitatea proprietarilor să reamplaseze zidurile care nu fac parte din structura de rezistență a imobilului sau din proprietatea comună a blocului, în baza unei declarații pe proprie răspundere avizată de asociația de proprietari, cu o înștiințare a autorității locale. În forma actuală, Legea prevede obligația obținerii unei autorizații de modificare a construcției de la autoritatea locală și cu semnătura majorității proprietarilor. „Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, în baza unei declarații pe proprie-răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă autorității publice locale. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, pe baza unei declarații pe proprie-răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă către autoritatea public locală”, precizează proiectul liberalilor care modifică articolul 12 al Legii amintite. În forma legii aflată în vigoare sunt prevăzute următoarele: „Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul între proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, pe baza autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală și cu înștiințarea asociației. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii, pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, în baza hotărârii majorității proprietarilor și a autorizației de modificare a construcției eliberate de autoritatea publică locală”. Proiectul de lege este inițiat de senatorii PNL Ioan Cristina, Marius-Petre Nicoară, Cornel Popa și Cătălin Dumitru Toma. Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.



12