Copiii suspecţi de toxiinfecţie alimentară au avut dizenterie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Copiii suspecţi de toxiinfecţie alimentară au avut dizenterie

Social 08 Septembrie 2009 / 00:00 491 accesări

Copiii suspecţi de toxiinfecţie alimentară, sosiţi în tabără la Eforie, au avut dizenterie, au anunţat medicii constănţeni, după ce au aflat că probele luate de la alimentele consumate la terasa “Pescăruş” din Eforie Nord au ieşit negative. „Probabil că unul dintre copii a fost purtătorul virusului şi i-a molipsit şi pe ceilalţi“ a declarat şeful Direcţiei de Control în Sănătate Publică (DCSP) Constanţa, dr. Adrian Pavlov. Pe de altă parte, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că, totuşi, pentru declararea unui rezultat final oficial, se aşteaptă rezultatele probelor de la Bucureşti. Dizenteria este o infecţie specific umană, acută sau/şi cronică, foarte contagioasă, produsă de infecţie cu germeni din genul Shigella. Boala se manifestă clinic prin fenomene toxice generale (febră, indispoziţie, cefalee) şi colită (durere abdominală, scaun diareic, frecvent, peste trei pe zi). Ca şi cauze, medicii spun că agenţii patogeni sînt bacterii Gram-negative: Shigella dizenteriae, Shigella flexneri, Shigella sonnei, Shigella boydii. Sursa de infecţie este bolnavul şi purtătorul de germeni, iar transmiterea se face prin mecanism fecal-oral, pe cale habituală, hidrică şi alimentară. Se înregistrează în toate anotimpurile anului cu ascensiune în sezonul cald. Medicii spun, de asemenea, că receptivitatea este generală, dar maximă la copii. Reamintim că, cei mici au mîncat la terasă, atît la prînz, cît şi la cină, piept de pui cu cartofi prăjiţi şi caşcaval pane cu cartofi nature, după care, la scurt timp au ajuns la spital cu semne ale toxiinfecţiei alimentare.



12