Sindromul hemolitic uremic (SHU), boală care a omorât 3 copii până acum în România, potrivit Ministerului Sănătății, se întoarce! Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat 4 cazuri suspecte de SHU, în județele Brașov, Dolj, municipiul București, dar și Constanța. La Constanța, este vorba despre B.S.E., de sex masculin, de 10 luni, din localitatea Tuzla, copilul fiind în prezent internat la Spitalul de Copii ”Marie Curie” din Capitală. Medicii spun că prevenirea bolii nu este deloc dificilă. Aflați amănunte în pagina de Sănătate.
Medicii au raportat, la nivel național, 4 cazuri suspecte de Sindrom Hemolitic Uremic (SHU), în județele Brașov, Dolj, municipiul București, dar și Constanța. La Constanța, este vorba despre B.S.E., de sex masculin, de 10 luni, din localitatea Tuzla. Potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), data debutului semnelor de boală a fost 4 iulie, cu scaune diareice sanguinolente / cu striuri de sânge. A doua zi, s-a decis internarea lui B.S.E. în Clinica de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța. Tot potrivit specialiștilor, diagnosticul de internare a fost suspiciune de enterocolită acută. În urma investigațiilor s-a concluzionat: deshidratare 5%, în data de 8 iulie, atât coprocultura, cât și testul imunocromatografic au ieșit negative la examinările de laborator. Tot în data de 8 iulie, se decide transferul copilului în Secția de Anestezie Terapie Intensivă. A doua zi, copilul este trimis la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie” din București, cu diagnosticul: enterocolită cu deshidratare medie, anemie, insuficiență renală acută. Examenele de laborator din 10 iulie au arătat: teste rapide determinare verotoxine E. coli - negative pentru copil și mamă.
CAZURI CONFIRMATE
În cazul celorlalți copii, situația se prezintă astfel: M.S., de sex feminin, de 2 ani și 4 luni, din comuna Vulcan, județul Brașov (cazul este confirmat clinic ca SHU, de altă etiologie în afara infecției cu E. coli); V.M., de sex masculin, de 9 luni, din Craiova, județul Dolj (cazul este confirmat clinic ca SHU, infirmat ca infecție cu E. coli. Mama este cunoscută ca purtătoare de E. coli); B.B., sex masculin, un an și 2 luni, din București (cazul este confirmat clinic ca SHU și infecție cu E. coli O157).
Reamintim că 3 copii diagnosticați cu SHU au murit până acum, potrivit Ministerului Sănătății.
DESPRE SHU
„SHU este o boală multi-sistemică, complicațiile nu apar numai la nivelul rinichiului, ci sunt complicații cardiace, pulmonare, neurologice, digestive severe; copiii pot face chiar un diabet insulino-dependent. Practic, sunt atâtea fațete ale bolii încât sunt extrem de greu de stăpânit încă de la început pentru că boala este foarte agresivă“, a explicat la Constanța, în primăvara acestui an, când numeroși copii primeau diagnosticul de SHU, șeful Clinicii de Pediatrie, totodată șef al Secției de Nefrologie și Dializă Pediatrică de la “Marie Curie”, prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean.
CONSTANȚA La rândul său, șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai, spunea că boala are o serie de complicații, cu o mortalitate foarte mare. Tot în plin sezon al SHU (primăvara acestui an), vă relatam că și la Constanța au fost cazuri de SHU, potrivit medicilor, care s-au soldat cu deficiențe motorii din cauza hemoragiilor intra-cerebrale, cu insuficiență renală cronică. ”Am avut de-a lungul timpului cel puțin 10 cazuri, să zicem, în ultimii 10 ani. O parte au fost tratați la Constanța, dar din cauza faptului că afectarea renală poată să meargă până la insuficiență renală acută, a fost nevoie de tratament în clinici de specialitate din București, pentru dializă peritoneală sau hemodializă”, a explicat medicul-șef. Ca și cauză, spunea conf. dr. Mihai, „pot fi atât microbi, cât și virusuri; primul descris a fost E. Coli, cu o anumită tulpină care produce o toxină (practic, toxina aceea este dăunătoare pentru organism, determină afectare multi-sistemică a tuturor organelor, în principal a rinichilor”). ”Dacă rinichii nu mai funcționează, este un dezastru metabolic pentru copilul respectiv”, atrăgea atenția medicul-șef.
PREVENIREA Prevenirea nu este deloc dificilă. ”În primul rând se face printr-o igienă riguroasă, spălat pe mâini, fiert apa, toate alimentele destinate copiilor trebuie să fie preparate corespunzător. Este vorba de o igienă riguroasă nu numai personală, ci și a alimentației. De aceea, trebuie să existe ustensile separate pentru tranșat carnea, legume, pâine; mă refer la acele funduri de bucătărie, trebuie separate pentru fiecare tip de aliment în parte”, a precizat conf. univ. dr. Mihai.
JUMĂTATE DIN CAZURILE DE BOLI DIAREICE, SPITALIZATE
Precizăm că în cadrul Sistemului de supraveghere a bolilor diareice acute (BDA), în cea de-a 6-a săptămână de supraveghere (4-10 iulie), la nivel național s-au înregistrat 3.589 de cazuri, din care 1.858 de către medicii de familie. Este o creștere a numărului de cazuri, atât față de săptămâna precedentă (cu 0,1%), cât și față de aceeași săptămână a sezonului anterior (cu 31,3%). Din total, 1.866 de cazuri suspecte au fost internate, iar dintre acestea, 1.731 de cazuri au fost confirmate cu BDA (20% cu etiologie precizată și 80% cu etiologie neprecizată).
Cele mai multe cazuri confirmate de către medicii de familie au fost la grupa de vârstă 1-4 ani, similar și în ceea ce privește cazurile diagnosticate în spital.
Citește și:
Așa vă apărați copiii de sindromul care a spitalizat zeci de micuți în Argeș!
Cazuri de îmbolnăvire gravă la copii! Ministerul Sănătății investighează!