De cinci ani, ţara noastră este membră a UE, una dintre obligaţii fiind respectarea standardelor comunităţii europene. În acest sens, autorităţile publice din România au semnat o serie de tratate prin care se obligă să alinieze legislaţia românească la cea europeană. În ciuda acestui lucru, mulţi dintre cetăţenii României dovedesc, în fiecare zi, că „civilizaţia” este o noţiune necunoscută pentru ei. Şi în sistemul de învăţământ persistă asemenea situaţii. Astfel, în timp ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa au pregătit un proiect pentru înlocuirea cataloagelor cu tablete electronice, pentru a facilita accesul părinţilor la situaţia şcolară a elevilor, în anumite localităţi din mediul rural, mai sunt profesori care se ghidează după principiul „Bătaia e ruptă din rai”. Este şi cazul localităţii constănţene Moviliţa. Învăţătoarea Aneta Rădulescu este acuzată de mai mulţi părinţi că le loveşte copiii. Mai mult, una dintre mame a făcut şi o sesizare scrisă în acest sens, pe care a prezentat-o directorului unităţii de învăţământ, prof. Aurelia Căluţ. „Mi-au spus copiii că l-a lovit pe băiatul meu, Andrei, iar el a leşinat în urma loviturii primite. Copilul meu are anumite probleme medicale, de care învăţătoarea nu ştie. Din acest motiv palma pe care i-a dat-o peste gât l-a făcut să leşine”, povesteşte Gina Negară, mama care a făcut plângere împotriva învăţătoarei.
LOVITURILE, LA ORDINEA ZILEI Ea a mai spus că lovirea copiilor este ceva obişnuit pentru învăţătoare. „Pe 12 iunie mi-a lovit copilul, iar eu pe 14 am depus plângere”, a declarat Gina Negară. Povestea mamei este confirmată atât de Andrei, care recunoaşte că a fost lovit pentru că nu era cuminte la oră, cât şi de colegii lui de clasă. „Andrei se tot foia în bancă şi doamna l-a întrebat de ce nu stă locului. I-a spus că nu vede bine la tablă, iar atunci ea l-a lovit, şi l-a întrebat de ce nu s-a mutat cu banca”, povestesc copiii. Ei recunosc că învăţătoarea Rădulescu este autoritară şi exigentă, însă, spun ei, numai pentru a-i face să fie cuminţi şi pentru a-i motiva să înveţe.
MAJORITATEA PĂRINŢILOR DE LA CLASA ÎNVĂŢĂTOAREI AU LUAT APĂRAREA CADRULUI DIDACTIC, AFIRMÂND CĂ SUNT MULŢUMIŢI DE ACTIVITATEA EI LA CLASĂ
Cazul este analizat de conducerea şcolii generale. „Avem o sesizare scrisă împotriva învăţătorului Aneta Rădulescu, precum şi două plângeri verbale, din partea părinţilor. Vom analiza acest caz în cadrul Consiliului Profesoral, precum şi în cadrul Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. Miercuri cred că vom avea o decizie în acest sens”, a declarat prof. Căluţ. La rândul lor, reprezentanţii ISJ au declarat că nu încurajează şi nu acceptă comportamente de acest fel din partea cadrelor didactice. „Rolul cadrului didactic, atunci când observă derapaje de comportament la elev, este să informeze familia şi împreună să caute cea mai bună soluţie. Vom lua legătura cu conducerea unităţii de învăţământ şi vom urmări modul de desfăşurare a anchetei, pentru a vedea ce se întâmplă pe viitor”, a spus purtătorul de cuvânt al ISJ, prof. Maria Moga.