Copil salvat la Spitalul Județean cu o tehnică rară în lume!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră medicală națională la Constanța

Copil salvat la Spitalul Județean cu o tehnică rară în lume!

Sănătate 20 Octombrie 2015 / 15:19 5531 accesări

Mama băiatului: ”Nu am cuvinte să le mulțumesc doctorilor, conducerii spitalului. O să le fiu recunoscătoare toată viața”

Mama băiatului: ”Nu am cuvinte să le mulțumesc doctorilor, conducerii spitalului. O să le fiu recunoscătoare toată viața”

O nouă viaţă pentru Daniel Tanase

O nouă viaţă pentru Daniel Tanase

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Dr. Bogdan Mut, Centrul „Cardiolife“ al SCJU

Dr. Bogdan Mut, Centrul „Cardiolife“ al SCJU

Nu este pentru prima oară când medicii care profesează în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța demonstrează devotament și profesionalism. Zilele trecute au reușit să salveze viața unui băiețel de doar 13 ani, Daniel Tanase, elev la Liceul ”Emil Racoviță” din Techirghiol. Copilul a fost resuscitat cu succes după două stopuri cardio-respiratorii, după care s-a luat o decizie medicală salvatoare: montarea unui dispozitiv medical care să îl ajute pe Daniel să ducă o viață aproape normală. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a anunțat, în cadrul unei conferințe, că, astfel, s-a reușit o premieră medicală națională la unitatea sanitară constănțeană. ”(...) Suntem foarte mândri pentru că am reușit să stabilizăm și să redăm unui copil de 13 ani viața, așa cum ar trebui să fie, cu efort, cu joacă, cu școală. După un consult amănunțit, medicii de la Cardiologie au stabilit că această afecțiune cardiacă îi pune în pericol viața și duce la tulburări de ritm, respectiv face fibrilații ventriculare care, de regulă, sunt mortale. Singura modalitate de a ieși din fibrilație ventriculară este un defibrilator. Soluția modernă care se folosește peste tot în lume este montarea unui defibrilator în zona cardiacă, aparat care intervine în momentul în care apar tulburări de ritm şi astfel inima își reia ritmul normal”, a declarat managerul.

Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodată în România, fiind unul foarte nou și pe plan mondial. ”Noi, ca spital, ne-am constituit într-o echipă cu cea de la ”Cardiolife” (din incinta SCJU, centru de cardiologie intervențională - n.r.), cu dr. Alexandru Deutsch (medic primar cardiolog, care lucrează la Spitalul Colentina în București și conduce Laboratorul de electrofiziologie, fiind și președintele grupului de lucru de aritmii al Societății Române de Cardiologie, unul dintre cei mai experimentați în acest domeniu, colaborând cu SCJU pentru montarea de stimulatoare cardiace). Duminică a avut loc intervenția cu succes”, a adăugat managerul. Dispozitivul a fost adus din Belgia, iar costul estimat, pe care îl suportă integral spitalul, este de 8.000 euro. Dispozitivul este unul modern, care poate să rămână acolo inclusiv când copilul are nevoie de un IRM - imagistică prin rezonanță magnetică (implanturile cu piese metalice la o examinare IRM fiind contraindicate).

POVESTEA LUI DANIEL Băiatul este pasionat de sport, mai exact de karate full contact, spune mama lui, Daniela Tanase. ”Nu a mai avut probleme atât de grave. I s-a mai făcut rău, a leșinat, dar și-a revenit repede”, a spus femeia, care a adăugat că sportul a fost practicat la nivel de performanță, așa că nu s-a așteptat nici măcar o secundă ca el să aibă probleme de sănătate. Controalele medicale periodice care se fac în acest context nu au arătat vreo afecţiune specifică. ”A mai făcut de 3 ori stopuri cardio-respiratorii, a leșinat, dar și-a revenit repede. Era mai micuț, nu ni s-a spus că este ceva grav. Dacă aș putea să dau timpul înapoi, m-aș fi dus de prima dată la doctor, pentru controale amănunțite. Mi s-a spus că sportivii, în general, au pulsul un pic mai mic și să stau liniștită. La niciun control medical nu a ieșit nimic. Nu învinovățesc pe nimeni”, povestește femeia. Există și explicații în acest sens. ”Este genul de afecțiune care apare brusc. Este un sindrom cu QT lung congenital, așa cum se numește în literatura de specialitate. În acel moment pot să apară diferite focare ce duc la fibrilație ventriculară. Chiar dacă făcea zeci de EKG-uri, dacă nu intervenea problema în acel moment, când se producea focarul ectopic, era greu de diagnosticat. Fără investigații aprofundate, așa cum i s-au făcut în Clinica de Cardiologie, nu se depista afecțiunea sa”, explică managerul SCJU.

BĂIATUL SE POATE CONSIDERA UN NOROCOS, PENTRU CĂ MEDICII SUSȚIN CĂ ÎN AFECȚIUNEA SA POATE APĂREA MOARTEA SUBITĂ.

Ultima stare de rău a băiatului a fost cea care a scos la iveală afecțiunea sa. Mai exact, în urmă cu două săptămâni, i s-a făcut rău la școală, la ora de franceză, spune mama sa. ”A apucat doar să-i spună profesoarei că îi este rău și a și leșinat. A fost resuscitat, după care a fost dus la spital. Se întâmpla pe zi. Noaptea a ieșit din comă”, își aduce aminte femeia.

DE UNDE A VENIT SALVAREA COPILULUI Dr. Bogdan Mut, de la Centrul „Cardiolife“ al SCJU, a precizat că aparatul salvator este unul extrem de performant, care nu s-a mai pus la copii până acum în România, mai ales în acest gen de afecțiune. ”Este un aparat care are multiple funcții și este gândit în așa fel încât pacientul să rămână cu un disconfort mai mic și, pe de altă parte, să confere o singuranță cât mai mare”, explică medicul. Tot el a precizat că aparatul are rolul, pe de o parte, de a regla activitatea cardiacă în așa fel încât să se reducă riscul aritmiilor și, dacă acestea apar, să descarce șoc electric astfel încât să se restabilească ritmul normal al inimii. ”În România nu s-au mai pus astfel de aparate, la nivelul ăsta de performanță”, spune dr. Mut.

Cu acest aparat montat, copilul va putea să facă sporturi, dar non-contact, nu cu exerciții intense, însă fără a exista restricții majore. În momentul de față, atât mama, cât și copilul sunt internați în Clinica de Cardiologie, iar în curând vor pleca acasă.

Intervenția a durat două ore

Intervenția a durat aproximativ două ore și a fost efectuată de dr. Alexandru Deutsch. ”Ca particularitate este și prezența unei malformații în zona toracelui, exact unde se plasează aparatul. Este o agenezie de mușchi pectoral stâng, iar acest aparat se pune exact în acea zonă și din cauza asta era important să fie un aparat bun, pentru că, în timp, aparatele produc niște leziuni și se pot exterioriza. El exercită o presiune”, a precizat dr. Mut. Aparatul achiziționat din Belgia, montat lui Daniel, are cea mai fiziologică formă, în așa fel încât să reducă cu 30% acest risc, a asigurat medicul.

Program cu fonduri insuficiente

La nivel național există un program care decontează astfel de aparate, dar care este absolut insuficient. ”Sunt decontate cam 200 de defibrilatoare pe an în România, iar necesarul pentru prevenția morții subite este de aproximativ 500 - 700 la milionul de locuitori. Asta înseamnă că în Constanța ar trebui să se pună cam 500 pe an, ăsta ar fi necesarul, nu neapărat de acest tip. Există și aparate mai puțin complexe”, adaugă dr. Mut.

Citește și:

Ne mor mai puțini pacienți din cauza infarctului miocardic

Ministrul care a înțeles că și la Constanța se salvează inimi!

Rețeaua de asistare a pacientului cu infarct miocardic trebuie extinsă

Serviciile medicale pentru cardiaci, decontate de stat și CJC

Vom primi bani pentru programul de infarct

Parteneriatul public-privat salvează vieţi!



12