Copilul tău este speriat de școală sau grădiniță? Iată cum îl poți ajuta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfatul psihologului pentru o acomodare mai ușoară

Copilul tău este speriat de școală sau grădiniță? Iată cum îl poți ajuta!

Educație 19 Septembrie 2015 / 11:48 774 accesări

Începutul anului școlar înseamnă pentru copiii care intră la grădiniță sau la școală un prag important pe care îl au de trecut, iar mulți dintre ei se acomodează cu greu schimbărilor. Fie că trec de la liniștea și protecția cu care sunt obişnuiţi în sânul familiei la câteva ore petrecute în colectiv la grădinițe sau trebuie să dea joaca de la grădiniță pe activitățile de învățare din clasa I, începutul de an școlar este un chin pentru mulți dintre prichindei. Mulți părinți se plâng că primele zile în care îi duc pe copii la școală sau la grădiniță se încheie cu lacrimi. Cei mici nu vor să fie lăsați printre copii străini și cu o învățătoare pe care nu o cunosc. ”Anul trecut, când a început grădinița, două săptămâni a plâns Cosmin în fiecare dimineață. Plus că diminețile se văita că îi e rău, că îl doare burtica, poate, poate nu îl duc. După se învățase cu copiii, mă așteptam să nu mai facă la fel și anul acesta. Dar toată săptămâna asta a plâns când l-am dus la grădiniță, la grupa mare”, se plânge Paula, mama unui băiețel de 5 ani.

CONCERT DE PLÂNSETE Psihologii spun că perioada de acomodare cu noul mediu în care intră pentru prima dată copilul provoacă un disconfort în viața celui mic, pentru că omul, prin natura sa, este rezistent la schimbare, iar copilul cu atât mai mult. ”Sunt câteva praguri psihologice în viața copilului pe care trebuie să le depășească. Toate schimbările și regulile noi pe care trebuie să le respecte îl fac pe copil să încerce să-și convingă părintele să îl rețină acasă, așa că acuză dureri de burtică, de cap, plânsete”, a explicat psihologul din cadrul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională, Marieta Căescu. Ea a spus că micul elev nu poate fi suspectat că inventează aceste simptome, pentru că frica sa poate avea manifestări fizice, dar că în două săptămâni ar trebui ca cel mic să se învețe cu noul mediu.

CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZE PĂRINȚII Specialistul în probleme de psihopedagogie a precizat că părinții au un rol esențial în a-i ajuta pe copii să se acomodeze cu programul de școală. ”De multe ori, părinții transmit mesaje negative copiilor referitoare la școală și îi înspăimântă pe aceștia. Dacă i se spune încă înainte să înceapă școala că o să vadă el, că nu va mai face ce îi place lui, că nu va mai avea voie să vorbească neîntrebat, că nu..., copilul se sperie și evident că refuză să meargă cu plăcere la școală”, a explicat psih. Căescu. De asemenea, părinții ar trebui să nu proiecteze propriile impresii față de mediul școlar în prezența copilului.

ȘI ÎNVĂȚĂTOARELE / EDUCATOARELE ÎI POT AJUTA PE CEI MICI Nu doar părinții îi pot ajuta pe boboci să se acomodeze cu începutul de an școlar la grădiniță sau la școală, ci și educatoarele sau învățătoarele au un rol important în procesul de adaptare. Învățătoarele trebuie să îi observe pe copiii mai sensibili, mai introvertiți și să-i trateze diferențiat. ”Educatoarea sau învățătoarea, după caz, trebuie să caute în clasă și să identifice dacă elevul mai retras cunoaște pe vreunul din colegii săi, pentru ca prin intermediul său să se adapteze mai ușor. Dacă nu există un cunoscut printre colegi, învățătoarea ar trebui să îl pună în bancă alături de unul dintre cei mai sociabili elevi, pentru a se împrieteni mai ușor. De asemenea, ar trebui să stabilească un contact cu părintele și să ofere un feedback predominant pozitiv referitor la activitatea elevului”, a explicat psihologul. În plus, la clasa pregătitoare ar trebui ca în prima lună să predomine activitățile de joc și nu cele cognitive, pentru ca trecerea de la grădiniță la școală să fie mai ușoară.

La creșă, nu doar copiii sunt speriați, ci și părinții

În primii ani de viață, întreg universul copiilor este alături de părinții lor, iar atunci când trebuie să-și petreacă timpul în compania unor persoane străine, la grădiniță sau creșă, cei mici sunt nu de puține ori speriați. La fel de neliniștiți sunt și părinții. ”În primele trei săptămâni trebuie să lucrăm și cu părinții, nu doar cu copiii, mai ales cu cei care vin pentru prima dată. Copiii sunt speriați și plâng, dar plâng și mamele, care, după ce își lasă copilul în creșă, stau pe la geamuri. Așa se întâmplă la primul copil. La al doilea deja îl lasă cu toată încrederea. Creșa este o instituție greu de condus din acest punct de vedere, pentru că trebuie să ai grijă și de copil, dar și de mamă, tată și bunici”, a precizat directorul Serviciului Public Administrare Creșe din cadrul Primăriei Constanța, Cezara Popescu. În cadrul creșelor constănțene există un psiholog, care le spune părinților cum să îi pregătească pe cei mici pentru această nouă etapă din viața lor.

Taguri articol


12