Coplata, controversată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Să fie respinsă indiferent de ce zice FMI”?

Coplata, controversată!

Eveniment 07 August 2012 / 00:00 511 accesări

Coplata în Sănătate este tot mai controversată, atât reprezentanţii medicilor cât şi ai bolnavilor cronici venind, în aceste zile, cu numeroase explicaţii.

CE SPUN REPREZENTANŢII MEDICILOR De exemplu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că coplata nu rezolvă nicio problemă din sistemul de sănătate, iar aceasta nu ar trebui implementată, „indiferent de ceea ce spune FMI-ul”. „Coplata nu aduce nici fonduri suplimentare, nici nu raţionalizează cum se consideră că ar raţiona consumul de servicii de sănătate. Coplata a fost propusă acum câţiva ani, a fost făcut un memorandum cu FMI-ul, care nu are niciun fel de expertiză în domeniul sănătăţii şi care tot solicită să apară pentru că există un angajament din partea Guvernului României. Legea care a fost în Parlament a fost foarte proastă. Te punea să plăteşti a 12-a parte din veniturile obţinute anual, cu alte cuvinte venitul pe o lună”, a spus prof. univ. dr. Astărăstoae. Nu în ultimul rând, preşedintele CMR este de părere că „dacă ea nu este suportabilă şi dacă aduce vulnerabilităţi populaţiei, care şi aşa este vulnerabilă, trebuie să fie respinsă, indiferent de ce spune FMI-ul. (...)”. „Oamenii vor veni în stare de urgenţă şi vor bloca Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU). La spitale, dacă va fi UPU suprasolicitat e greu să stabileşti care este urgenţă reală, care este declarativă. Ce se va economisi pe de o parte se va cheltui pe de altă parte. Deci este o pierdere de timp”, este de părere prof. univ. dr. Astărăstoae.

CE SPUN REPREZENTANŢII BOLNAVILOR CRONICI Reprezentanţii bolnavilor cronici din România, Alianţa Pacienţilor Cronici din România - APCR - RO cred că introducerea coplăţii la servicii va însemna pentru pacienţii cronici din România, cu siguranţă, condamnare la moarte! Ei cer Ministerului Sănătăţii (MS) să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul pacienţilor cronici, considerând această coplată “un atentat la siguranţa acestora”. Ei consideră, de asemenea, că în cazul pacienţilor cronici ar avea un impact negativ, după povara introducerii coplăţii la medicamente, ţinând cont de severitatea acestor boli şi de necesitatea internărilor repetate pentru control şi tratament, sau pentru rezolvarea diverselor complicaţii ce apar în cursul evoluţiei, secundare bolii sau tratamentului”. „Trebuie avut în vedere că în majoritatea cazurilor aceste boli sunt invalidante, nepermiţând, pe de o parte, pacientului să îşi desfăşoare o activitate normală (ceea ce duce la o diminuare a veniturilor) iar, pe de altă parte, crescând costurile îngrijirilor (alimentaţie individualizată, condiţii de locuit, medicamente, eventual personal de îngrijire)”, se arată într-un comunicat al Alianţei.

PENTRU A EVITA TENSIUNILE ŞI CONTESTAREA UNOR DECIZII UNILATERALE, APCR DOREŞTE O DEZBATERE SERIOASĂ ŞI RESPONSABILĂ CU MS PE ACEASTĂ TEMĂ, PENTRU A GĂSI ÎMPREUNĂ SOLUŢII.

APCR-RO este constituită din asociaţii şi federaţii naţionale din patologiile cronice - cancer, diabet, hepatită, hemofilie şi boli autoimune - reprezentând peste 3 milioane de pacienţi, fiind la ora actuală cea mai mare asociaţie de pacienţi cu boli cronice din România.

CE SPUNE MINISTERUL MS va introduce, din toamnă, coplata în sistemul sanitar, pacienţii fiind obligaţi să plătească între 4 şi 90 de lei. „Introducem coplata cu scopul de a limita cererile nejustificate de servicii medicale, de aceea nu o putem introduce în niciun pachet de servicii medicale. De asemenea, dorim să stopăm raportările fictive de servicii medicale. Coplata se va achita de către fiecare pacient care are nevoie de un serviciu medical, indiferent de pachetul de servicii de care beneficiază: de bază, social sau facultativ”, a explicat, zilele trecute, ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.



12