“Coplata va determina conflicte inacceptabile între medici şi pacienţi!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consecinţe majore Colegiul Medicilor atrage atenţia:

“Coplata va determina conflicte inacceptabile între medici şi pacienţi!”

Sănătate 01 Septembrie 2012 / 00:00 526 accesări

În cadrul Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România (CMR), reunit vineri, la Bucureşti, au fost trase numeroase semnale de alarmă după ce au fost analizate puncte importante din prevederile proiectului noii Legi a sănătăţii, analiză ce a fost întreprinsă la solicitarea Ministerului Sănătăţii. Centrele multifuncţionale, cardul de sănătate şi coplata au fost trei puncte intens dezbătute.

„CMR agreează introducerea noţiunii de centru multifuncţional ca modalitate de apropiere a serviciilor de specialitate de populaţie, dar solicită un act normativ care să definească noţiunea de centru, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru multifuncţional şi să evite suprapunerea cu alte forme de organizare existente în prezent (centre de diagnostic şi tratament, ambulatorii de specialitate, etc). În vederea emiterii acestui act normativ, CMR propune negocieri tripartite Ministerul Sănătăţii - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Colegiul Medicilor”, potrivit CMR. „Noi dorim şi introducerea paturilor de zi, este mult mai uşor să tratezi aşa, dar şi criterii foarte clare unde se înfiinţează”, a declarat, la Constanţa, preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

NU COPLĂŢII ÎN SĂNĂTATE! Cât priveşte introducerea coplăţii, CMR o consideră inoportună în modalitatea în care aceasta este reglementată în acest moment deoarece „este ineficientă şi nu rezolvă nicio problemă a sistemelor de sănătate”. Medicii CMR sunt de părere că aşa nu se evită serviciile medicale nejustificate şi nu este adus un aport financiar semnificativ în sistem. „40% din marii consumatori de servicii de sănătate sunt scutiţi de coplată. Serviciile medicale nu vor fi raţionalizate. Pacienţii vor continua să se ducă la urgenţă, la spital. Veniturile cabinetelor medicilor de familie nu vor creşte, este clar”, a spus şeful CMR. Mai mult decât atât, “consecinţa imediată este că vor creşte costurile în spitale şi în ambulatoriile de specialitate şi se vor crea conflicte inacceptabile între medici şi pacienţi”. „Trebuie precizat faptul că, în Ungaria, Cehia, Germania şi Olanda s-a renunţat la coplată din aceste raţiuni”, a mai spus profesorul.

NU CARDULUI DE SĂNĂTATE! Cel de-al treilea punct intens dezbătut a făcut referire la introducerea cardului de sănătate. CMR consideră inacceptabil experimentul pe subiecţi umani ce se doreşte a fi realizat cu introducerea aşa-zisului card de sănătate. Colegiul Medicilor consideră că o concentrare a datelor medicale personale într-un card la care nu există certitudinea unor mijloace de siguranţă înalt performante, care să nu permită accesarea lor de către persoane neautorizate poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacienţilor. Nu în ultimul rând, profesorul susţine că un asemenea card, care să dovedească calitatea de asigurat, nu trebuie să conţină decât date de identificare a persoanei şi calitatea de asigurat şi, în aceste condiţii, responsabilitatea integrală de emitere şi gestionare trebuie să fie a CNAS.



12