Corala „Armonia” a cântat Bucuriile Învierii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prima zi a Sfintelor Paşti

Corala „Armonia” a cântat Bucuriile Învierii

Cultură 17 Aprilie 2012 / 00:00 719 accesări

Bucuria cea mare a „Sărbătorii sărbătorilor şi a Praznicului praznicelor”, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, a fost vestită, duminică seară, şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, de corala Arhiepiscopiei Tomisului, „Armonia”. Concertul pascal s-a deschis cu tradiţionalul salut creştinesc „Hristos a Înviat!” şi a fost susţinut în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de care s-a aflat rectorul Diaconiei Neuendettelsau, prof. profesor Hermann Schoenauer.

„PRIN MUZICĂ NE APROPIEM CEL MAI MULT DE DUMNEZEU” Pentru că, aşa cum s-a precizat la începutul concertului, „prin muzică ne apropiem cel mai mult de Dumnezeu”, în programul serii au fost incluse cântări care au preaslăvit Ziua Învierii, cel mai mare şi mai luminos praznic al creştinătăţii. Astfel, în programul serii au fost incluse cântecele „Metanie”, pe versuri de Radu Gyr şi muzică de Tudor Gheorghe - armonizare de Marius Hristescu -, „Hristos a Înviat!”, de Cornel Arion, „Să-nvieze Dumnezeu”, de Ion Popescu-Runcu, „Aleluia”, de George Friedrich Handel, „Ziua Învierii”, armonizare Nicolae Lungu, „Florilegiu bizantin”, de Nicolae Lungu, Ion Popescu Pasărea şi Paul Constantinescu, „Stihirea a III-a” - armonizare de Nicolae Lungu, „Hristos a Înviat” - armonizare de Horaţiu Alexandrescu, „Hristos a Înviat” şi „Astăzi”, de Ion Popescu-Runcu. De asemenea, nu au lipsit piese din repertoriul clasic rus şi cel german. Solistul serii a fost Alexandru Chiriac, iar dirijor, asist. univ. Ioan Bogdan Alexiuc.

După momentul muzical prin care s-au adus Laudele Învierii, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a urcat pe scenă ca să susţină tradiţionalul cuvânt de învăţătură şi binecuvântare.

CEL MAI CÂNTAT PRAZNIC, CEA MAI SLĂVITĂ SĂRBĂTOARE IPS Teodosie i-a îndemnat pe cei prezenţi să preţuiască şi să caute Lumina şi Adevărul, cu folos duhovnicesc: „Învierea este biruinţă, Învierea este Lumină, Învierea este bucurie, pace şi dragoste (...) Sărbătorile sunt, de multe ori, pentru unii dintre noi, prilejuri de desfătare. Ce este desfătarea? Este o umbră care trece. Cât de uşor trece acea desfătare care este goală şi ce rămâne în urma ei? Amărăciunea. De aceea, numai unde este Lumină, Adevăr şi Dragoste acolo este sens al existenţei. Unde este umbră, minciună, deşertăciune este prăpastie. Acolo nu găsim sens al existenţei, acolo nu ne regăsim pe noi, acolo ne pierdem identitatea”.

„Lumina Învierii este o biruinţă atât de mare încât Sfinţii Părinţi tălmăcesc că ce a adus Învierea este cu mult mai bogat decât ce a adus Dumnezeu în Creaţie. Învierea îmbogăţeşte Creaţia, o amplifică, o însufleţeşte, îi dăruieşte o putere şi o demnitate care se ridică cu mult deasupra celor de la început. De aceea, Învierea este cel mai cântat praznic, cea mai slăvită sărbătoare, are cea mai strălucitoare lumină, cea mai mare putere asupra omului şi a lumii întregi”.

OUĂ ROŞII, COZONAC ŞI VIN La final, ierarhul tomitan a invitat credincioşii şi preoţii prezenţi să fie o... familie şi să ciocnească, în foaierul Casei de Cultură, un ou roşu, nelipsind nici cozonacul şi paharul de vin, conform tradiţiei.



12