Corala Armonia, în concert de sărbătoare pentru constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Casa de Cultură

Corala Armonia, în concert de sărbătoare pentru constănţeni

Cultură 28 Iulie 2014 / 00:00 979 accesări

Armonia, unul dintre cele mai bune coruri din lume, titlu confirmat prin rezultatele deosebite obținute la cea de-a VIII-a ediţie a World Choir Games / Jocurile Corale Mondiale, care s-a desfăşurat între 9 şi 19 iulie, la Riga, Letonia, a cântat aseară pentru constănţeni. Concertul susţinut de corala ortodoxă bărbătească a Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, într-o zi de mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi: praznicul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

EMOȚII „LA CALD” De la eveniment nu a lipsit Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cel care binecuvântează fiecare concert pe care Armonia îl susţine. Spectacolul a fost prefaţat de proiecția unui reportaj de 15 minute, care a reflectat emoţia concursului de la Riga şi bucuria nespusă a urcării pe podiumul laureaţilor. În cadrul reportajului, dirijorul corului, arhidiaconul Ion Iulian Dumitru, a spus că performanţele de la Riga sunt dedicate Constanţei şi locuitorilor ei, iar părintele Claudiu Banu a precizat că succesul Armoniei este o izbândă a Bisericii.

Odată cu apariţia membrilor coralei pe scenă, publicul din sala arhiplină s-a ridicat în picioare şi a aplaudat îndelung, la fel cum l-a aplaudat, apoi, şi pe dirijorul coralei, arhidiaconul Ion Iulian Dumitru. Sub bagheta acestuia, Armonia a prezentat publicului lucrări emoţionante, precum: „Gratias Agimus Tibi”, de Leo Hasler, „Trosterin Musik”, de Anton Bruckner, „O, ma joie”, de Michel Corboz, „Lăudați pe Domnul”, de Gheorghe Danga, „Da ispravitza”, de Pavel Chesnokov, „Hymne”, de Jean Sibelius, „Suita corală”, de Lucian Nireşteanu, și „Divertisment staccato”, de Ion Popescu Runcu.

„Armonia” a fost înființată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar după doi ani a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. În prezent, corala este formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie. Grupul abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

PERFORMANȚE DE AUR La „olimpiada corurilor” de la Riga, Armonia s-a întors acasă cu Medalia de Aur și Marele Premiu, la secțiunea Cor bărbătesc, și Medalia de Aur, la secțiunea Muzică Sacră. Acestor performanțe se adaugă alte medalii din aur obținute la ediția precedentă a Word Choir Games, care s-a desfășurat în 2012, în Statele Unite ale Americii, la Cincinnati, Ohio, la secțiunile Folclor și Muzica religiilor. În 2013, Armonia s-a remarcat și la Campionatul European al Corurilor de la Graz, Austria, de unde s-a întors cu patru distincții importante: Marele Premiu, la secțiunea Cor bărbătesc, medalii de aur, la Folclor și Cor bărbătesc, și o medalie de argint, la secțiunea Muzică Sacră.



12