Recifele de corali se deplasează spre latitudinile mai mari ale planetei, cel mai probabil din cauza încălzirii globale, ce determină creşterea temperaturilor apelor oceanului. Cercetătorii niponi din cadrul Centrului de Cercetare Globală a Mediului din Tsukuba au studiat nouă specii de corali din apele Japoniei, constatând că patru dintre specii şi-au extins arealul spre nord, unele cu o viteză uimitoare. Ajutată de curenţii oceanici, una dintre specii înaintează cu 14 kilometri pe an.
Migraţii asemănătoare au fost observate la câteva specii de corali din Florida, SUA, care s-au deplasat spre nord şi la peşti de recif din Australia, care şi-au extins arealul spre sud. Alte reacţii constatate sunt decolorarea recifelor (coralii elimină algele cu care trăiesc în simbioză şi care le dau culorile vii caracteristice) şi fragilizarea scheletului calcaros al coralilor, dizolvat de apa oceanului, care devine mai acidă din cauza captării de cantităţi mai mari de dioxid de carbon din atmosferă. În aceste condiţii, migrarea recifelor spre polii planetei, deşi reflectă adaptarea coralilor la schimbările climatice, este mai degrabă o veste proastă.
Din cauza ameninţării ce planează asupra recifelor de corali, autorităţile thailandeze au anunţat închiderea mai multor zone de scufundări foarte populare printre turişti. În total, 18 zone din şapte parcuri maritime naţionale au fost închise pe o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestor zone de scufundări sunt situate pe coastă de vest a ţării, de-a lungul ţărmului Mării Andaman, 80% fiind afectate de fenomenul înălbirii coralilor. Albirea coralilor din Marea Andaman şi din Golful Thailandez este provocată de încălzirea apei mării, proces atribuit fenomenului meteorologic El Nino şi activităţilor umane practicate în apropierea recifurilor.