Coreea de Nord a anunţat că a efectuat ”cu succes” un test nuclear subteran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omenirea, în alertă!

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat ”cu succes” un test nuclear subteran

Eveniment 26 Mai 2009 / 00:00 526 accesări

”Coreea de Nord a efectuat, luni, cu succes, un test nuclear subteran”, a anunţat presa oficială a regimului, care ameninţase de mai multe ori că va efectua un test atomic, în reacţie la condamnarea de către ONU a tirului său de rachetă recent. ”Testul va contribui la garantarea suveranităţii noastre, a socialismului, păcii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în regiune”, a precizat agenţia de presă nord-coreeană, care nu a oferit detalii asupra locului exact al desfăşurării testului. Potrivit KCNA, acest test este mai puternic decît cel efectuat în octombrie 2006, primul de acest fel, care a provocat o criză internaţională. Testul ar fi avut loc în oraşul nord-coreean Kilju din nordul ţării, unde regimul de la Phenian a efectuat primul său test atomic, în octombrie 2006.

Un seism de magnitudine 4,7 a fost înregistrat în Coreea de Nord, la 375 de kilometri nord-est de Phenian şi o adîncime de numai zece kilometri, a informat Institutul american de Studii Geologice (USGS), în condiţiile în care Seulul anunţase că regimul de la Phenian a efectuat un test nuclear. Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează o sursă din partidul conservator sud-coreean aflat la putere, preşedintele Lee Myung-Bak a convocat o reuniune de urgenţă. Bursa din Seul a scăzut cu 3,97% luni, după ce Coreea de Nord a anunţat că a efectuat acest test nuclear subteran. Testul nuclear efectuat luni pare să fie de patru ori mai puternic decît cel din 2006, anunţă Agenţia Meteorologică japoneză, care se ocupă şi de înregistrarea mişcărilor telurice. Potrivit presei ruse, forţa dispozitivului testat luni este echivalentă cu bomba lansată de SUA asupra oraşului Nagasaki, pe 9 august 1945. Coreea de Nord a anunţat că testul său nuclear a fost ”un succes, fiind la un nivel superior din punctul de vedere al puterii explozive şi tehnologiei utilizate”.

Coreea de Nord a fost sancţionată, la 13 aprilie, de Consiliul de Securitate al ONU, pentru un tir de rachetă efectuat la 5 aprilie şi a ameninţat de mai multe ori că va efectua un nou test nuclear şi va lua şi alte măsuri de ”autoapărare”, dacă ONU nu prezintă scuze. Ca răspuns faţă de această sancţiune, Coreea de Nord şi-a anunţat, la 14 aprilie, retragerea de la negocierile în şase (Rusia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, SUA, Japonia şi China), suspendarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi reactivarea instalaţiilor sale nucleare. La 14 mai, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a avertizat că SUA nu vor face concesii pentru a convinge Coreea de Nord să revină la masa negocierilor privind programul său nuclear. Negocierile privind dosarul nuclear nord-coreean, aflate în impas de mai multe luni şi compromise după testul nuclear anunţat luni, nu au permis în niciun moment obţinerea promisiunii de renunţare definitivă la ambiţiile atomice. Potrivit experţilor, este puţin probabil ca Phenianul să renunţe la arma nucleară, singura modalitate prin care poate face presiuni asupra comunităţii internaţionale.

”Un act iresponsabil, care necesită o reacţie fermă”

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana, a condamnat testul nuclear nord-coreean, calificîndu-l drept ”un act iresponsabil, care merită o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale”, în timp ce secretarul general al ONU s-a declarat îngrijorat de această ”încălcare flagrantă a Rezoluţiei 1.718 a Consiliului de Securitate al ONU”. ”UE va fi în contact cu partenerii săi, pentru a discuta măsurile adecvate”, a dat asigurări Javier Solana. La rîndul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că urmăreşte îndeaproape situaţia din regiune, precum şi consultările Consiliului de Securitate ONU, care trebuie să se întrunească pentru o reuniune de urgenţă la New York.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că o reuniune a Consiliului de Securitate ONU a fost programată luni seara. Potrivit lui Lavrov, ”Japonia a propus reunirea Consiliului de Securitate ONU, luni, la ora 16.00, ora New York-ului. Pînă atunci, delegaţiile care dispun de sisteme naţionale de control seismic vor avea informaţiile care să le permită să înţeleagă mai bine ceea ce s-a întîmplat”. Misiunea Japoniei la New York a confirmat, de asemenea, într-un comunicat, desfăşurarea reuniunii.

Preşedintele american Barack Obama a declarat, luni, că ”ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord reprezintă o ameninţare pentru pace şi impun o acţiune din partea comunităţii internaţionale”. ”Aceste acţiuni, deşi nu constituie o surpriză, avînd în vedere declaraţiile şi acţiunile lor de pînă acum, constituie un subiect de profundă îngrijorare pentru toate statele. Tentativele Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare şi programul său de rachete balistice reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională”. ”Noul test nuclear anunţat de Coreea de Nord constituie un moment al adevărului pentru preşedintele Obama, care a întins mîna regimurilor ostile SUA”, a apreciat fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton. Acesta, care în timpul admministraţiei Bush era un susţinător al liniei dure faţă de aceste regimuri, a adăugat că testele sînt de rău augur pentru situaţia din Orientul Mijlociu, dată fiind cooperarea care există între Coreea de Nord şi Iran în domeniul rachetelor balistice. ”Nord-coreenii aşteptau să găsească o scuză pentru a realiza un nou test, deoarece primul lor test din 2006 a fost un eşec.”

”Comunitatea internaţională trebuie să formuleze o poziţie comună solidă faţă de Coreea de Nord şi să evite sancţiunile”, consideră preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale a Dumei, Camera Inferioară a Parlamentului rus. ”Ar trebui să evităm aplicarea de noi sancţiuni, pentru că ele vor avea rezultatul opus, trebuie să demonstrăm autorităţilor din Coreea de Nord aptitudinea comunităţii internaţionale de a merge pe calea negocierilor”, a declarat Konstantin Kosacev. ”Situaţia privind Coreea de Nord este alarmantă şi dezagreabilă, Phenianul îşi măreşte în mod constant potenţialul nuclear şi vectorii”, a mai arătat deputatul. ”Rusia şi comunitatea internaţională nu trebuie să se amestece în afacerile interne ale Coreei de Nord, care includ şi testele nucleare”, crede Vladimir Jirinovski, lider al Partidului LDPR şi vicepreşedinte al Dumei. ”Coreea de Nord este un stat independent şi nimeni nu trebuie să se amestece în afacerile ei interne. Phenianul nu trebuie să suporte consecinţele ce decurg din decizia pe care a luat-o, pentru că nu a semnat acorduri internaţionale care interzic efectuarea de teste nucleare subterane”, a anunţat liderul partidului liberal-democrat.

În loc de concluzie...

Tot luni, Coreea de Nord a lansat şi trei rachete cu rază scurtă de acţiune, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. Regimul comunist a testat o rachetă sol-aer cu o rază de acţiune de 130 de kilometri, lansată de la Musudan-ri, după care a mai lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune. Musudan-ri este o bază situată pe coasta de nord-est a Coreei de Nord, de unde a fost lansată şi o rachetă cu rază lungă de acţune, de tip Taepodong-2, în 5 aprilie. Coreea de Nord a lansat rachetele, cu scopul de a ameninţa avioanele americane de spionaj care monitorizează complexul unde Phenianul ar fi efectuat al doilea său test nuclear, a declarat un oficial sud-coreean. Potrivit agenţiei Yonhap, care citează o sursă diplomatică, Phenianul ar fi înştiinţat China că se pregăteşte să efectueze un al doilea test nuclear. Sursa nu a oferit detalii cu privire la momentul notificării sau la mijloacele prin care a fost transmisă informaţia.



12