Coreea de Nord a început să alimenteze racheta pe care o va lansa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord a început să alimenteze racheta pe care o va lansa

Externe 03 Aprilie 2009 / 00:00 374 accesări

Oficialii nord-coreeani au dat undă verde alimentării cu combustibil a rachetei cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar putea însemna că se află în etapa finală a lansării unui presupus satelit în spaţiu. Porţiunea superioară a rachetei a fost montată foarte recent, dar imaginile din satelit arată că platforma a fost acoperită, pentru a nu putea fi văzută direct racheta. Oficiali americani sub protecţia anonimatului au precizat că încărcătura pare să aibă un înveliş de forma unui bulb, care ar putea indica faptul că un satelit a fost încărcat. Un asemenea înveliş protejează satelitul de avarii în timpul zborului. Deşi sursele citate nu ştiau sigur ce este acea încărcătură, au apreciat că nu există motive să se creadă că nu ar fi vorba despre un satelit, aşa cum a indicat Coreea de Nord.

Regimul de la Phenian a anunţat că va lansa racheta între 4 şi 8 aprilie. Această lansare ar încălca o rezoluţie din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice acestui stat să lanseze rachete balistice. Oficialii din cadrul Pentagonului nu sînt atît de îngrijoraţi de încărcătură, cît de lansare în sine, apreciind că orice gen de lansare ar oferi nord-coreenilor informaţii valoroase pentru îmbunătăţirea programului lor de rachete balistice. SUA consideră că nord-coreenii au tehnologie ce ar permite atingerea unei ţinte din Alaska sau Hawaii cu o rachetă şi că acest stat încearcă să dezvolte tehnologia pentru a atinge şi coasta de vest a SUA. O serie de congresmenii americani i-au cerut preşedintelui Barack Obama să promită că va distruge eventualele componente provenind de la o rachetă nord-coreeană şi chiar racheta însăşi, într-o scrisoare deschisă.

Mult mai categorică Japonia a ameninţat, joi, că va înăspri sancţiunile economice împotriva Coreei de Nord dacă regimul de la Phenian lansează racheta în zilele următoare. Japonia, care interzice deja importurile şi intrarea în porturile sale a navelor nord-coreene, ar putea opri definitiv exporturile nipone către Coreea de Nord şi ar putea spori controalele transferurilor financiare dintre cele două ţări vecine. Sancţiunile curente, impuse după testul nuclear efectuat de Phenian în 2006, soldat cu un eşec la 13 aprilie, vor fi prelungite pentru un an, în loc de şase luni, din cauza lipsei oricărui progres în dosarul persoanelor japoneze răpite.

Taguri articol


12