Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil, a anunţat, vineri, agenţia sud-coreeană Yonhap. Ministerul Apărării, care a confirmat, joi, instalarea de către Phenian a primei rachete pe coasta de est, nu a comentat această nouă informaţie. ”S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete Musudan cu rază medie de acţiune către coasta de est şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare\", a declarat un oficial de rang înalt. Racheta de tip Musudan, dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acţiune teoretică de 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Raza de acţiune a rachetei poate atinge 4.000 de kilometri dacă are o încărcătură uşoară, putând, deci, să lovească, teoretic, Insula Guam din Pacific, pe care se află baze militare SUA importante. ”Coreea de Nord este aparent pregătită să lanseze aceste rachete fără avertisment”, a declarat un oficial sud-coreean de rang înalt. Presa sud-coreeană şi japoneză scria joi că Phenianul pare să fi poziţionat pe coasta de est o întreagă baterie de rachete Musudan. Surse militare citate de Yonhap afirmau că nord-coreenii ar putea efectua un tir de rachetă pe 15 aprilie, data marcării zilei de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean, Kim Il-sung, care a murit în 1994.
În replică, Coreea de Sud a mobilizat două nave militare dotate cu sisteme antirachetă, după ce Coreea de Nord a transferat o rachetă pe coasta de est. Oficiali militari sud-coreeni au declarat că două nave militare vor fi poziţionate pe coastele de est şi de vest ale ţării. Totuşi, Coreea de Sud a minimizat gestul regimului de la Phenian de poziţionare a unei rachete, explicând că probabil este vorba de un test. Pentagonul a afirmat, vineri, că orice acţiune provocatoare suplimentară ar fi regretabilă, după decizia Coreei de Nord de a deplasa două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est.
RUSIA NU CREDE Experţii militari ruşi au numit “bluf” mutarea celei de-a doua rachete balistice cu rază medie de acţiune pe coasta de est a Coreei de Nord şi cred că Phenianul vrea doar să îşi arate muşchii. În opinia acestora, situaţia este una creată artificial, cu beneficii de ambele părţi. Americanii îşi consolidează şi justifică prezenţa din Pacific, iar autorităţile de la Phenian îşi alimentează autoritatea militară faţă de propriul popor. Potrivit experţilor ruşi, Coreea de Nord nu dispune nici de focoase nucleare, nici de mijloace de transport pentru ele. “Totul se joacă la cacealma. SUA menţin acest bluf, pentru a dezvolta scutul antirachetă în regiunea Pacificului”, cred experţii ruşi.
AMBASADELE DE LA PHENIAN ÎN PERICOL? Coreea de Nord a transmis că, începând din 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine de la Phenian, ”pentru că există riscul unui conflict”. Şefii misiunilor diplomatice ale statelor UE se reunesc sâmbătă, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic. Rusia, Cehia, Bulgaria şi Marea Britanie au fost invitate de Phenian să analizeze posibilitatea evacuării personalului diplomatic din raţiuni de securitate.
Ministerul român de Externe confirmă că a primit recomandarea din partea Phenianului de a avea în vedere evacuarea personalului ambasadei şi precizează că în prezent sunt analizate opţiunile, inclusiv prin contacte cu partenerii din UE şi NATO. Totodată, MAE român solicită ferm autorităţilor de la Phenian să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est. Partea română reafirmă necesitatea găsirii unor soluţii care să conducă la detensionarea actualei situaţii din Peninsula Coreeană şi necesitatea respectării rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Nu în ultimul rând, MAE recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare în Coreea de Nord, întrucât, la acest moment, starea de securitate este instabilă. Şefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se vor reuni sâmbătă, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic.
Berlinul l-a convocat vineri dimineaţă pe ambasadorul Coreei de Nord, la ordinul ministrului de Externe, Guido Westerwelle şi i-a transmis îngrijorarea faţă de agravarea zilnică a crizei. Westerwelle aspiră la o cooperare foarte strânsă cu partenerii săi europeni şi internaţionali în privinţa Coreei de Nord, o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul statelor G8 urmând să aibă loc la Londra, săptămâna viitoare.
ECONOMIA LUMII ÎN CAZ DE RĂZBOI Un război în Peninsula Coreeană ar afecta întreaga economie globală, cele mai multe pierderi urmând să fie înregistrate în ţările asiatice, potrivit unui material realizat de ”The Christian Science Monitor”. Ziariştii precizează că Samsung, care are cartierul general în Coreea de Sud, este una dintre cele mai importante companii de electronice din lume, în timp ce LG, tot o firmă sud-coreeană, este un alt mare producător de electronice și electrocasnice. De asemenea, Korean Steel Industry produce mai mult de 4% din oţelul realizat la nivel global. Economiştii susţin că orice conflict care va implica Coreea de Sud ar putea, pe termen scurt, să provoace o mulţime de probleme economice. Companiile de automobile ar fi nevoite să concedieze o parte din angajaţi, până ar putea găsi furnizori alternativi. Firme mari de electronice, precum Apple, ar putea avea probleme majore în acoperirea comenzilor. Industria aeriană va fi afectată, la fel şi pieţele petrolului, care ar putea înregistra scăderi.
Analiştii sunt de părere că nu este exclusă o diminuare a comerţului internaţional, în contextul în care companiile își vor reconsidera modul de operare. Gary Haufbauer, senior fellow la think-tankul Peterson Institute for International Economics din Washington, crede că, dacă starea de tensiune din Peninsula Coreeană va creşte, unele companii ar putea decide păstrarea producţiei mai aproape de SUA, iar Mexicul este o variantă. Potrivit Korea International Trade Association, Coreea de Sud este o parte vitală a economiei globale, reprezentând circa 3% din comerţul internaţional. Principalul partener al Coreei de Sud este China, în timp ce Japonia este al treilea. SUA sunt cel de-al doilea partener comercial al sud-coreenilor. După aceste trei ţări, cele mai importante pieţe de export pentru Seul sunt Hong Kong, Singapore, Vietnam, Taiwan, Indonezia şi India. “Efectul negativ al oricei turbulenţe ar fi destul de mare pentru restul Asiei. Acesta ar fi o mare problemă”, a afirmat Michael Smitka, profesor de economie la Washington and Lee University în Lexington (Virginia).
Pentru SUA, impactul ar putea să nu fie la fel de mare. Coreea de Sud este, din punct de vedere al mărimii, cel de-al şaptelea partener comercial al SUA, schimburile dintre ele cifrându-se la circa 100 de miliarde anual. Acesta este un nivel al schimburilor similar cu cel dintre SUA şi Marea Britanie, însă la jumătate cât cel dintre SUA și Japonia. Potrivit US Census Bureau, SUA exportă lunar produse în valoare de 3,5 miliarde de dolari către Coreea de Sud şi importă bunuri de 5 miliarde de dolari pe lună. Totuşi, profesorul Michael Smitka a estimat că un conflict în Peninsula Coreeană ar putea duce la închiderea industriei auto americane pentru câteva săptămâni, de vreme ce fiecare companie din domeniu foloseşte produse realizate în Coreea de Sud. Situaţia ar putea fi identică şi în cazul multor firme electronice, care ar fi afectate de lipsa produselor de înaltă calitate și valoare. Fred Dickson, un oficial al companiei D.A. Davidson & Co. din Lake Oswego (Oregon), a afirmat că problemele cele mai mari ar putea fi resimţite de Apple, care se bazează pe piesele realizate de Samsung pentru iphone, dând ca exemplu memoria flash sau procesorul pentru aplicaţii. Piesele Samsung reprezintă circa 26% din costul unui iphone.
Printre efectele resimţite la nivel global s-ar număra şi scăderea preţului la petrol, Coreea de Sud fiind un importator major din Orientul Mijlociu. William Martel, profesor asociat la studii de securitate internațională la Fletcher School din cadrul Tufts University în Medford (Massachusets), a vorbit de faptul că pieţele de energie la nivel global vor fi afectate de un război coreean.