Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune

Externe 30 Mai 2009 / 00:00 451 accesări

Coreea de Nord, care a testat deja mai multe rachete, la începutul săptămînii, după testul nuclear de luni, a efectuat, vineri, un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune, în largul coastelor sale estice, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. De la testul nuclear de luni, criticat de Consiliul de Securitate al ONU, Coreea de Nord, care a ameninţat, miercuri, cu un atac asupra Coreei de Sud, lansase cinci rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. Cele cinci dispozitive fuseseră lansate în perioada luni - miercuri, de pe coastele de est ale statului, avînd o rază de acţiune de 130 de kilometri. Coreea de Nord a avertizat vineri că sancţiunile ONU vor conduce la măsuri de legitimă apărare, relatează agenţia oficială KCNA. ”În cazul în care Consiliul de Securitate ne provoacă, noi măsuri de autoapărare sînt inevitabile”, avertizează Ministerul nord-coreean de Externe. Imaginile surprinse de satelit au dezvăluit mişcări de vehicule un poligon de lansare a rachetelor din Coreea de Nord, lăsînd să se înţeleagă că Phenianul se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, au anunţat, vineri, doi oficiali americani din cadrul Apărării. Circulaţia de vehicule observată evidenţiază ceea ce s-a întîmplat înainte ca Phenianul să lanseze, luna trecută, o rachetă cu rază lungă de acţiune, au menţionat oficialii.

Puterea militară a SUA riscă să fie de puţin folos preşedintelui Barack Obama în faţa Coreei de Nord, orice acţiune riscînd să provoace un adevărat carnagiu în regiune, în timp ce armele nucleare ale regimului comunist nu vor putea fi atinse. Potrivit experţilor americani, nicio opţiune militară nu este satisfăcătoare pentru Washington, pe de o parte pentru că Phenianul are puterea armelor îndreptată către statele vecine, şi pe de altă parte pentru că statul îşi poate ascunde cu uşurinţă armele şi alte elemente ale programului său nuclear. Cu o armată de peste un milion de persoane şi un vast arsenal de artilerie şi rachete îndreptate către Coreea de Sud şi Japonia, Coreea de Nord ar putea provoca o baie de sînge, în replică faţă de un atac preventiv, iar victimele s-ar putea număra cu sutele de mii, potrivit experţilor. Forţe americane şi sud-coreene vor fi desigur capabile să dezactiveze producţia de plutoniu în urma unor atacuri precise, dar bombele atomice ar putea fi ascunse în reţelele de tuneluri din ţară. Un atac preventiv ratat ar putea provoca scenarii de coşmar, Phenianul putînd lansa atacuri nucleare, dar şi atacuri chimice sau bacteriologice. Cu două războaie în desfăşurare în Irak şi Afganistan, Washingtonul va avea probleme în a oferi forţele militare considerate necesare de unii specialişti în cazul unui conflict cu Phenianul.

O altă opţiune ia în considerare impunerea unei blocade maritine stricte împotriva porturilor nord-coreene, pentru a izola regimul, dar acest demers riscă alte represalii. Jurnalistul Robert Kaplan, citat de site-ul revistei ”The Atlantic”, observă că ”oricine vorbeşte cu uşurinţă despre a ajuta Coreea de Nord să se prăbuşească pur şi simplu nu a reţinut lecţia din Irak: singurul lucru mai rău decît un stat totalitar este lipsa totală a unui stat”.

Taguri articol


12