Coreea de Nord își vede liniștită de activitățile militare condamnate cu vehemență de restul națiunilor lumii, de vreme ce amenințarea teroristă islamică, imigranții, Brexitul și, din când în când, Ucraina preocupă Occidentul, lăsându-l pe liderul de la Phenian de capul lui.
O rachetă balistică a fost lansată miercuri dimineaţă de pe un submarin nord-coreean, aceasta zburând pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia, relatează Reuters. Racheta a fost lansată la ora locală 05.30, din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, potrivit imaginilor din satelit, se află o bază submarină, au declarat oficiali sud-coreeni citați de Reuters. Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză, pentru prima oară, a declarat Yoshihide Suga, şeful Cabinetului premierului japonez. ”Tehnologia nord-coreeană de tip SLBM, care presupune lansarea de rachete balistice de pe submarine, pare să fi progresat”, a declarat un oficial al armatei sud-coreene, pentru Reuters. Comandamentul strategic al SUA a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11, lansată de pe un submarin, şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri. ”Cred că lansarea a fost probabil una de succes”, a spus Jeffrey Lewis, în numele Institutului Middlebury de Studii Internaţionale din California. Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a amenințat cu aplicarea mai multor sancţiuni şi izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, ”măsuri ce nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat”. Lansarea acestei rachete a avut loc în aceeaşi zi în care era programată o întâlnire a miniştrilor de Externe din Japonia, China şi Coreea de Sud, la Tokyo. ”Acest lucru reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii din Japonia şi este un act de neiertat, care dăunează în mod semnificativ păcii regionale şi stabilităţii”, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, adăugând că ţara sa a organizat un protest puternic.
Zeci de mii de militari sud-coreeni şi americani au iniţiat, luni dimineaţă, manevre simulând un atac nord-coreean, la care Phenianul a replicat prin ameninţări cu un atac nuclear preventiv. Aceste manevre anuale, denumite Ulchi Freedom, sunt în principal o simulare pe calculator, dar ele mobilizează 50.000 de sud-coreeni şi 30.000 de americani, provocând, în fiecare an, o creştere a tensiunii în peninsulă. După mai multe luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi cred că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.