Coreea de Nord a reluat producția de plutoniu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi ambiții nucleare

Coreea de Nord a reluat producția de plutoniu

Externe 17 August 2016 / 14:54 520 accesări

Criza din Ucraina, Brexitul, atentatele din Europa și criza imigranților au abătut atenția comunității internaționale, pentru destulă vreme, de la ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. Profitând de ocazie, dar și de faptul că de fiecare dată când a mai testat câte o rachetă nu s-a ales decât cu simbolica... urecheală ONU, Phenianul a reluat producția de uraniu, demonstrându-și din nou ambițiile nucleare.

Phenianul a confirmat reluarea producției de plutoniu, adăugând că nu va înceta testele nucleare atât timp cât ameninţarea americană persistă, relatează agenția japoneză de știri Kyodo. Într-un interviu scris, reprezentanții Institutului de Energie Atomică al Coreei de Nord, care are jurisdicție asupra principalelor instalații nucleare nord-coreene aflate la Yongbyon, au declarat că au fost reprocesate barele de combustibil nuclear uzat scoase dintr-un reactor cu grafit. De asemenea, oficialii au mai declarat că Phenianul produce uraniu îmbogățit necesar pentru arme și energie nucleară. Acesta este primul interviu acordat presei internaționale de reprezentanți ai Institutului nord-coreean de Energie Atomică.

Înfuriați însă de preconizatul scut antirachetă din Coreea de Sud, pus la cale de americani cu acordul Seulului, oficialii nord-coreeni au catalogat-o pe președinta sud-coreeană drept ”psihopată”, afirmând că aceasta nu ia nicio decizie fără să primească acordul Washingtonului. În contextul amenințărilor nucleare periodice lansate de Phenian, Coreea de Sud și SUA au căzut de acord să amplaseze un scut antirachetă menit să contracareze eventualele atacuri ale nordului stalinist.

ORI AJUNG HRANĂ LA CÂINI, ORI ÎI MĂNÂNCĂ

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, nu se lasă impresionat de eterna criză alimentară cu care se confruntă populația țării sale, din cauza sancțiunilor impuse de comunitatea internațională ca urmare a ambițiilor sale nucleare. El își vede liniștit de treabă, pedepsind pe oricine după bunul său plac sau oferind... soluții de criză. După ce a șocat o lume întreagă dându-l la câini pe unchiul său cu care a avut mai multe neînțelegeri, acum, Kim Jong-Un le recomandă supușilor lui să mănânce carne de câine, pe care a numit-o... superaliment. Liderul nord-coreean a mers chiar mai departe, afirmând despre carnea de câine că este plină de vitamine și foarte bună pentru stomac și intestine. Așa o fi, după câți nord-coreeni or fi mâncat câinii lui Kim Jong Un! Din păcate, nu este o glumă. Recomandarea nutriționistă a fost transmisă pe canalul TV de propagandă al lui Kim Jong-Un, care vine și cu un pont macabru, pe măsura nebuniei lui: pentru a le face carnea mai gustoasă, nord-coreenii trebuie să tortureze câinii, mai întâi! În timp ce două treimi din locuitori abia găsesc alimente, Kim Jong-Un se bucură de delicatese europene, brânză scumpă și vinuri de calitate, mai scriu cei de la ”Korea Times”.

AZIL POLITIC

Speriat de perspectiva de a ajunge hrană la câini, că de mâncat așa ceva nici nu poate fi vorba, un diplomat al ambasadei nord-coreene din Londra a solicitat azil politic unui stat terţ, informează BBC News. Potrivit agenţiilor de ştiri din Coreea de Sud, diplomatul ar fi părăsit ambasada nord-coreeană din Londra la începutul lunii august, pentru o a treia ţară. Se pare că diplomatul a locuit în Londra, în ultimii zece ani, împreună cu familia. Ambasada Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), titlul oficial al Coreei de Nord, nu a oferit niciun fel de lămurire în privinţa acestui subiect. ”Dezertarea la nivel înalt va fi stânjenitoare pentru regimul nord-coreean”, a declarat John Nilsson-Wright, expert în afaceri asiatice. ”Londra a reprezentat mereu o prioritate diplomatică pentru RPDC, date fiind numărul personalului instalat în Londra şi resursele considerabile alocate de regim pentru menţinerea prezenţei sale în capitala britanică. Avantajele serviciilor secrete britanice şi aliaţilor acestora de pe urma acestei dezertări nu sunt unele valoroase, însă”, a adăugat expertul britanic.



12