Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă înspre Hawaii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă înspre Hawaii

Externe 19 Iunie 2009 / 00:00 407 accesări

Phenianul se pregăteşte să lanseze o rachetă balistică înspre Hawaii, de la baza Tongchang-ri, în nord-vestul ţării, proiectilul urmînd să survoleze prefectura Aomori, relevă un studiu realizat de Ministerul japonez al Apărării, citat de cotidianul nipon ”Yomiuri”. Potrivit unor surse, ministerul japonez consideră că lansarea ar putea avea loc la începutul lunii iulie.

Pe baza analizei şi informaţiilor obţinute de sateliţii americani, ministerul a realizat un studiu despre amplasarea optimă a distrugătoarelor echipate cu sistem de apărare Aegis şi cu rachete interceptoare Standard 3 (SM-3) şi rachete sol-aer Patriot 3 cu capacitate avansată (PAC-3). Potrivit ministerului, s-a confirmat că Phenianul dispune de baze de lansare pentru astfel de rachete la Kitteryong, în apropiere de linia de separare de Coreea de Sud şi la Tongchang-ri, în apropiere de Marea Galbenă, precum şi de o bază la Musudan-ri, în nord-estul Coreei de Nord, de unde a fost lansată, la 5 aprilie, o rachetă cu rază lungă de acţiune. La baza de la Tongchang-ri ar fi fost adusă la 30 mai, de la o fabrică de armament din apropiere de Phenian, o rachetă Taepodong-2 sau o variantă îmbunătăţită a acesteia, potrivit surselor. Presupunînd că această rachetă este una cu două sau trei etaje şi dispune de o capacitate egală sau superioară rachetei balistice lansate de Coreea de Nord la 5 aprilie, Ministerul japonez al Apărării anticipează posibilitatea unei lansări înspre Hawaii sau spre Prefectura Okinawa şi Guam. Distanţa dintre Coreea de Nord şi Hawaii este de aproximativ 7.000 de kilometri, iar varianta îmbunătăţită a rachetei Taepodong-2 are o rază de acţiune de numai 4.000 - 6.500 de kilometri. Ministerul consideră că, chiar dacă proiectilul va urma direcţia cea mai scurtă, acesta nu va ajunge în insulele Hawaii. Totuşi, imaginile surprinse de sateliţii americani arată că un lansator de rachete a fost deja amplasat la baza Tongchang-ri, timpul necesar pentru asamblarea rachetei şi alimentarea acesteia fiind de zece zile.

Rusia consideră că recentele avertismente ale Coreei de Nord referitoare la atacuri militare nu ar trebui să fie interpretate literal, a declarat, joi, un purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe. ”Eu nu aş lua declaraţia de la 13 iunie a Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe prea literal”, a declarat Andrei Nesterenko, admiţînd totodată că ”circumstanţele sînt foarte serioase”. ”Oricum am privi acest lucru, faptul că un membru al ONU declară refuzul său hotărît de a îndeplini rezoluţii ale Consiliului de Securitate nu poate decît să provoace îngrijorare”, a subliniat el. După o zi de la noile sancţiuni adoptate de ONU în urma recentului test nuclear nord-coreean, regimul comunist a ameninţat, sîmbătă, într-un comunicat, cu ”o acţiune militară hotărîtă, dacă SUA ar încerca să izoleze ţara”, promiţînd că va produce plutoniu cu destinaţie militară şi ameninţînd că va considera orice încercare de blocadă drept act de război.



12