Coreea de Nord ar putea pune în funcţiune un reactor nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord ar putea pune în funcţiune un reactor nuclear

Externe 03 Mai 2013 / 00:00 356 accesări

Coreea de Nord ar putea să pună în funcţiune, în următoarele săptămâni, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară, un lucru ce provoacă îngrijorări din cauza intenţiilor Phenianului de a se dota cu armament nuclear, au declarat cercetători americani, miercuri. Institutul US-Korea din cadrul Universităţii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anunţat că imagini înregistrate prin satelit în aprilie arată că Phenianul efectua lucrări de finalizare în interiorul reactorului, după ce a terminat construirea acestuia. În plus, potrivit acestui centru de reflecţie, în cazul în care Coreea de Nord a îmbogăţit uraniu, aşa cum pretinde, într-o centrală în apropierea acestui reactor, ea ar putea să dispună de materialul necesar în vederea punerii în funcţiune a reactorului, pentru o perioadă de mai mulţi ani. ”Acest lucru ar însemna că demararea activităţilor ar putea să aibă loc în săptămânile care vin”, scriu Jeffrey Lewis şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North. Coreea de Nord ar avea nevoie, totuşi, de o perioadă de nouă luni până la un an pentru ca centrala să devină complet operaţională, au subliniat ei. Reactorul pe bază de apă uşoară ar putea să furnizeze energie ţării, săracă în resurse, dar ar putea la fel de bine să servească la producerea de plutoniu necesar fabricării de arme nucleare. Regimul de la Phenian a efectuat al treilea test nuclear în februarie şi a dezvăluit în 2010 lucrări la acest reactor, în cadrul unei vizite private a unor cercetători americani la instalaţia de la Yongbyon.

AMERICAN CONDAMNAT Un american de origine coreeană a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Coreea de Nord, pentru ”acte ostile faţă de regimul stalinist”, a anunţat, ieri, agenţia oficială KCNA, pe fondul unor puternice tensiuni diplomatice şi militare în Peninsula Coreeană. Pae Jun-ho, al cărui nume american este Kenneth Bae, a fost arestat pe 3 noiembrie, în oraşul portuar Rason, deşi deţinea viză turistică. Potrivit presei sud-coreene, acest american de origine coreeană în vârstă de 44 de ani, din conducerea unui tur-operator, călătorea împreună cu mai mulţi turişti, dintre care unul avea asupra un hard disk de calculator ce conţinea presupuse date sensibile. Agenţia KCNA a scris sâmbătă că acesta a mărturisit infracţiuni de întreţinere a animozităţii împotriva Coreei de Nord şi tentativă de răsturnare a regimului. Acuzaţiile reţinute împotriva sa au fost susţinute cu probe, potrivit agenţiei. SUA au cerut eliberarea sa imediată. ”Sănătatea fizică a cetăţenilor americani este o prioritate absolută pentru noi. Îndemnăm Coreea de Nord să îl elibereze pe Kenneth Bae imediat, din motive umanitare”, a declarat, luni, Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Un activist anti-Phenian de la Seul emite ipoteza potrivit căreia Pae Jun-ho a fost arestat după ce a fotografiat copii prezentând semne de malnutriţie, cu scopul de a mobiliza comunitatea internaţională în privinţa nevoilor Coreei de Nord de ajutor umanitar. Potrivit unor oficiali americani, el ar putea să fie utilizat ca monedă de schimb politic într-un context de tensiuni puternice.

Mai mulţi americani au fost arestaţi şi eliberaţi ulterior, în ultimii ani, în Coreea de Nord. În 2011, Robert King, Emisarul Special al SUA pentru Drepturile Omului, a reuşit să obţină eliberarea lui Eddie Jun Yong-su, un om de afaceri californian arestat pentru activităţi de prozelitism religios. În 2010, fostul preşedinte Jimmy Carter a obţinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de muncă forţată pentru că a pătruns fără autorizaţie pe teritoriul Coreei de Nord, dinspre China. Cu un an înainte, Bill Clinton a contribuit la eliberarea a două jurnaliste ameriane, Laura Ling şi Euna Lee, arestate pentru trecerea frontierei dinspre China.



12