Coreea de Nord a propus să intre în contact direct cu administrația de la Washington pentru a-şi explica propunerea de a suspenda temporar un viitor test nuclear, în schimbul suspendării manevrelor militare tradiţionale americano-sud-coreene. „Dacă această propunere va fi acceptată, acest lucru va face posibile multe lucruri, anul acesta, în Peninsula Coreea”, a subliniat în faţa presei adjunctul reprezentantului permanent nord-coreean la ONU An Myong Hun, fără să ofere, totuşi, precizări. SUA au respins sâmbătă propunerea regimului de la Phenian, catalogând-o drept „o ameninţare implicită”. Potrivit Departamentului de Stat, SUA rămâne deschis dialogului cu omologii de la Phenian, dar insistă asupra unor negocieri credibile şi autentice asupra dezarmării nucleare a Penisnulei Coreea. „Refuzându-ne propunerea, SUA au arătat încă o dată că vor continua să-şi suplimenteze capacităţile militare în Coreea de Sud”, a declarat An Myong Hun. Mesajul nord-coreean îndeamnă autoritățile de la Washington să ajute la reducerea tensiunilor în peninsula coreeană prin suspendarea tuturor exerciţiilor militare comune prevăzute în Coreea de Sud şi în vecinătate. La rândul său, Coreea de Nord se declară pregătită să suspende temporar testul nuclear care îngrijorează SUA.
Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat că va efectua al patrulea test ca ripostă faţă de o rezoluţie a ONU ce denunţă încălcările drepturilor omului comise de către regimul de tip stalinist aflat la putere la Phenian. SUA, care dispun de 30.000 de militari mobilizaţi permanent în Coreea de Sud, efectuează anual manevre comune cu aliatul lor asiatic. Oficialii de la Seul şi Washington insistă asupra faptului că aceste manevre sunt defensive, în timp ce Phenianul consideră că ele sunt provocatoare şi reprezintă preludiul unei invazii. Aceste exerciţii anuale sporesc, în general, tensiunile dintre cele două Coreei, care se află în mod teoretic în stare de război de la conflictul din 1950-1953, încheiat cu un simplu armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
Diplomaţia nord-coreeană a reafirmat că ţara nu are nimic a face cu atacurile informatice de la Sony şi a invitat administrația de la Washington să producă dovezi pentru acuzaţiile formulate. Oficiali americani au agitat marţi ameninţarea cu noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după atacul informatic de la Sony. SUA au impus la începutul lunii ianuarie sancţiuni unui număr de zece oficiali din cadrul regimului, principalei agenţii de informaţii nord-coreene şi unui număr de două firme din sectorul militar nord-coreean.