Coreea de Nord continuă... joaca de-a racheta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord continuă... joaca de-a racheta

Externe 05 Februarie 2016 / 17:51 582 accesări

Date satelitare americane sugerează că Phenianul ar fi început deja să alimenteze o rachetă cu rază lungă de acţiune pe care vrea să o lanseze luna aceasta, în pofida criticilor comunităţii internaţionale, scrie un ziar japonez, în ediţia de vineri, citând un oficial american. Phenianul a anunţat că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, pentru a plasa un satelit pe orbită, în perioada 8-25 februarie, în care se marchează ziua de naştere, pe 16 februarie, a fostului lider Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong-un. Nordul insistă că programul său spaţial are scopuri exclusiv paşnice, însă SUA şi aliaţii lor, inclusiv Coreea de Sud, afirmă că aceste lansări de rachete cu rază lungă de acţiune vizează dezvoltarea unei rachete balistice capabile să atingă teritoriul american.

Începând de joi, imagini satelitare relevă o mişcare sporită de persoane şi echipamente în jurul rampei de lansare şi la un depozit de combustibil de la complexul de lansare a sateliţilor, la Sohae, în nord-vestul ţării, a declarat oficialul american. SUA consideră că nord-coreenii au început alimentarea cu carburant, în contextul în care monitorizează acţiunile Phenianului cu ajutorul unor sateliţi militari de informaţii, care pot analiza obiecte de până la 30 de centimetri, a declarat oficialul citat. Ţinând cont de dificultatea opririi procesului, odată ce începe alimentarea cu combustibil, lucrările de pregătire se încheie, de obicei, după câteva zile din momentul respectiv, a declarat acest oficial. Sancţiuni care i-au fost impuse de ONU interzic Coreei de Nord să efectueze vreun test în domeniul tehnologiei balistice, iar această lansare iminentă va reprezenta o nouă încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, după ce Phenianul a efectuat, la începutul lui ianuarie, al patrulea test nuclear.

În notificarea oficială pe care a trimis-o la ONU, Phenianul a furnizat coordonate de zbor similare ultimului tir pe care afirmă că l-a efectuat cu succes, al unei rachete cu rază lungă în trei trepte, de tip Unha-3, în decembrie 2012. Prima treaptă urmează să cadă în Marea Galbenă, în largul coastelor de vest ale Coreei de Sud, iar a doua în Marea Filipinelor. În vederea evitării unor eventuale coliziuni, companiile aeriene japoneze şi sud-coreene îşi vor redirecţiona un număr de zboruri, pe timpul ferestrei de lansare. Cele mai importante două companii aeriene japoneze, All Nippon Airways şi Japan Airlines, au anunţat că vor redirecţiona zborurile care traversează spaţiul aerian din largul Filipinelor. Trei zboruri ale companiei ANA, de pe Aeroportul Haneda de la Tokyo la Manila, de la Manila pe Aeroportul Internaţional Narita din Tokyo şi de la Jakarta, capitala indoneziană, la Narita, vor fi afectate, a anunţat compania. Două zboruri JAL, unul de la Jakarta la Narita şi unul de la Narita la Manila, urmează de asemenea să fie redirecţionate. Ministerul sud-coreean al Transporturilor a anunţat că, în total, 39 de zboruri către şi dinspre insula turistică Jeju urmează să fie afectate, implicând principalele două companii aeriene sud-coreene, Korean Air şi Asiana Airlines, dar şi unele companii chineze.

Citește și:

Coreea de Nord îi bombardează pe sud coreeni cu baloane cu gunoi

Presupus spion nord-coreean arestat în Japonia

Coreea de Nord mai pregătește o rachetă?!

Student american arestat în Coreea de Nord

Taguri articol


12