Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supravegheat testul de miercuri cu rachetă balistică lansată de pe un submarin şi a catalogat această acţiune drept ”cel mai mare succes, care plasează ţara în rangul întâi al puterilor militare nucleare”, a anunţat presa de stat.
O rachetă balistică a fost lansată miercuri dimineaţă de pe un submarin nord-coreean, aceasta zburând pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia. Racheta a fost lansată la ora locală 05.30, din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, potrivit imaginilor din satelit, se află o bază submarină, au declarat, pentru Reuters, oficiali sud-coreeni. Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză, pentru prima oară, a declarat Yoshihide Suga, şeful Cabinetului premierului nipon. ”Tehnologia nord-coreeană de tip SLBM, care presupune lansarea de rachete balistice de pe submarine, pare să fi progresat”, a declarat un oficial al armatei sud-coreene, pentru Reuters. Comandamentul strategic al Statelor Unite a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11 lansată de pe un submarin şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri. Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a avertizat cu privire la aplicarea mai multor sancţiuni şi la izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, măsuri ce nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat. Lansarea acestei rachete a avut loc în aceeaşi zi în care era programată o întâlnire a miniştrilor de Externe din Japonia, China şi Coreea de Sud, la Tokyo. ”Acest lucru reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii din Japonia şi este un act de neiertat care dăunează în mod semnificativ păcii regionale şi stabilităţii”, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, adăugând că ţara sa a organizat un protest puternic.
Zeci de mii de militari sud-coreeni şi americani au iniţiat, luni dimineaţă, manevre simulând un atac nord-coreean, la care Phenianul a replicat prin ameninţări cu un atac nuclear preventiv. Aceste manevre anuale, denumite Ulchi Freedom, sunt în principal o simulare pe calculator, dar ele mobilizează 50.000 de sud-coreeni şi 30.000 de americani. În fiecare an, ele provoacă o creştere a tensiunii în peninsulă. În urma mai multor luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi sunt de părere că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.