Coreea de Nord a transferat o rachetă cu rază medie de acţiune spre coasta de est, anunţă ministrul sud-coreean de Externe. Kim Kwan-jin a subliniat că racheta nu pare să vizeze teritoriul continental al SUA, explicând că nu se cunosc intenţiile regimului de la Phenian. Analiştii cred că racheta la care face referire oficialul guvernamental este una de tip Musudan, cu raza de 4.000 de kilometri. O astfel de rachetă poate ajunge pe Insula Guam, situată în Pacific şi aparţinând SUA, dar nu şi pe teritoriul continental al SUA. Armata nord-coreeană a anunţat ieri că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva SUA, inclusiv eventuale lovituri nucleare. Într-un comunicat primit la Seul, Statul Major General al armatei informează oficial SUA că ”ameninţările americane vor fi zdrobite prin mijloace de lovire nucleară. Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare nord-coreene a fost definitiv examinată şi ratificată. Momentul exploziei se apropie repede. Războiul ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de astăzi (joi) sau mâine (vineri)”. Armata nord-coreeană crede că ”responsabilitatea actualei crize revine în întregime SUA”, evocând participarea unor bombardiere americane B-52, capabile să transporte bombe nucleare şi a unor bombardiere invizibile B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud.
Pentagonul a declarat că ia foarte în serios ameninţările Coreei de Nord referitoare la lovirea teritoriului american şi Insulelor Guam, declarându-se pregătit să răspundă oricărei eventualităţi. Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă, marţi şi a cerut unităţilor sale speciale strategice să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva SUA, Hawaii şi Insulelor Guam. Însă, în pofida unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune la 12 decembrie - considerată de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică -, unii experţi cred că Phenianul e departe de a stăpâni tehnica efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile să lovească SUA. De asemenea, Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.
NOI AMENINŢĂRI Ieri, Coreea de Nord a ameninţat cu retragerea celor 53.000 de muncitori nord-coreeni din complexul industrial intercoreean Kaesong, situat pe teritoriul său, după ce a interzis accesul personalului sud-coreean. Este vorba despre o măsură de retorsiune, după ce Seulul a anunţat că are un plan de urgenţă ce prevede o operaţiune militară destinată protejării muncitorilor sud-coreeni de la Kaesong. După ameninţări de natură militară, Phenianul a optat să introducă complexul industrial Kaesong în schimbul dur de replici cu Coreea de Sud şi SUA, în pofida consecinţelor pe care o închidere le va avea pentru angajaţii săi, într-o ţară cu o economie vlăguită, ruinată din cauza izolării şi militarizării. Coreea de Nord a împiedicat ieri, pentru a doua zi consecutiv, sute de angajaţi sud-coreeni să pătrundă în complex. O sursă preţioasă de devize străine, de care Coreea de Nord are mare nevoie, complexul Kaesong a rămas deschis mereu, în pofida unor crize repetate în peninsulă, cu excepţia unei singure zile, în 2009. Phenianul a blocat atunci accesul în complex, ca protest faţă de manevre militare comune americano-sud-coreene.
ÎNDEMNUL UE UE a îndemnat ieri Coreea de Nord să nu alimenteze tensiunile şi să se reangajeze în favoarea păcii şi securităţii. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a deplâns anunţul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. ”Va fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul negocierilor cu Grupul Celor Şase privind închiderea acestor instalaţii”, a subliniat ea. UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a ameninţării stabilităţii regiunii va conduce, inevitabil, la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale.
SUA IAU ATITUDINE SUA vor trimite 12 avioane de vânătoare F/A-18 în Filipine, pentru un exerciţiu militar, în contextul tensiunilor din regiunea Asia - Pacific. Este prima dată când SUA trimit un număr atât de mare de avioane militare în Filipine, dar autorităţile de la Manila dau asigurări că măsura nu are legătură cu tensiunile din Peninsula Coreea. Exerciţiul americano-filipinez începe astăzi, cu participarea a aproximativ 8.000 de militari din ambele ţări. Pe fondul tensiunilor generate de ameninţările regimului de la Phenian, Pentagonul a trimis două distrugătoare în apropierea Coreei de Nord, o platformă cu radar antirachetă în Oceanul Pacific şi vor instala elemente antibalistice pe Insula Guam.
APĂRAREA SUA SUA, Coreea de Sud şi Japonia dispun, în eventualitatea unor lovituri nord-coreene, de o adevărată panoplie de interceptori, ficşi sau mobili, pe uscat sau pe mare, ca sistemele AEGIS, THAAD, PATRIOT sau GBI.
- Pe mare, sistemul AEGIS - Îmbarcat pe crucişătoare sau distrugătoare, AEGIS pemite interceptarea cu ajutorul rachetei de tip SM-3 a unor rachete balistice cu o rază de acţiune de până la 5.000 de kilometri, când acestea se află în faza ascendentă sau în timpul zborului în atomosfera exterioară. Două distrugătoare americane, USS McCain şi USS Decatur, au fost mobilizate în Pacificul de Vest, pentru a face faţă unor eventuale lovituri nord-coreene. Marina japoneză dispune şi ea de nave echipate cu acest sistem.
- Pe Coasta de Vest a SUA, GBI - Pentru a face faţă ameninţării unor rachete intercontinentale (ICBM), SUA au interceptoare cu baza pe sol (GBI, Ground Based Interceptor), destinate distrugerii la jumătatea traiectoriei a acestui tip de rachete lansate împotriva teritoriului SUA, cu ajutorul unui vehicul de atac exo-atmosferic. Cu toate că a fost mobilizat, acest sistem se confruntă în continuare cu numeroase eşecuri. Circa 30 de interceptori sunt staţionaţi la bazele Fort Greely din Alaska şi Vandenberg din California. Deşi Coreea de Nord nu este considerată capabilă, în acest stadiu, să lovească direct teritoriul american, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat, la jumătatea lui martie, amplasarea a 14 GBI suplimentare pe Coasta de Vest, până în 2017.
- Pe Insula Guam, sistemul THAAD - Pentagonul a anunţat, miercuri, mobilizarea în săptămânile următoare, pe Insula Guam, a unei baterii de rachete de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în completarea protejării acestui teritoriu american. Aflat în dotarea armatei americane din 2009, sistemul THAAD este conceput pentru interceptarea unor rachete ce pot atinge teoretic o rază de acţiune de până la 3.000 de kilometri, în momentul în care acestea se află în faza finală a traiectoriei, în atmosferă. Montat pe un camion, sistemul cuprinde, în afară de interceptori, un radar în bandă X, capabil să determine originea şi traiectoria unei rachete balistice.
- În Japonia şi în Coreea de Sus, sistemul PATRIOT - Dezvăluit lumii în timpul Războiului din Golf, în 1991, sistemul PATRIOT a fost modernizat constant de atunci şi a atins, în prezent, versiunea PAC-3. El a fost conceput pentru interceptarea unor rachete cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, ca de exemplu, rachete de tip Scud, atunci când acestea se află în faza finală a traiectoriei, dar sistemul poate doborî şi avioane. Fiecare rachetă de tip Patriot este dotată cu un focos exploziv care detonează în momentul în care se apropie de ţintă. Japonia şi Coreea de Sud au achiziţionat amândouă acest sistem, pentru a face faţă ameninţării balistice nord-coreene.
ex foto1 - ”La ora actuală, cred că toate părţile vizate în peninsula coreeană, dar în special Guvernul chinez, pot juca un rol foarte important pentru a calma jocul”, a apreciat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, propunându-se pe sine ca mediator.