Coreea de Nord îşi deschide frontierele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La funeralii

Coreea de Nord îşi deschide frontierele

Externe 24 Decembrie 2011 / 00:00 832 accesări

Coreea de Nord îşi va deschide frontierele terestre şi aeriene, pentru a le permite delegaţiilor din Coreea de Sud sau din alte ţări să aducă un omagiu fostului lider nord-coreean. Regimul comunist de la Phenian a anunţat că delegaţiile sud-coreene care doresc să prezinte condoleanţe vor putea trece frontiera ce separă cele două state coreene, în mod obişnuit ultramilitarizată. Soţia lui Kim Dae-Jung, defunctul preşedinte sud-coreean, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi preşedinta concernului Hyundai, Hyun Chung-eun, şi-au exprimat intenţia de a se deplasa în Coreea de Nord. Fostul preşedinte Kim Dae-Jung, care s-a aflat în funcţie în perioada 1998-2003, supranumit “Nelson Mandela al Asiei”, datorită opoziţiei sale faţă de o conducere autoritară, a fost iniţiatorul unor măsuri de deschidere între cele două state coreene, cunoscute sun numele generic de ”Politica razei de soare”. Cererile acestora au fost aprobate în mod excepţional de autorităţile de la Seul, care au anunţat că nicio delegaţie oficială sud-coreeană nu va fi trimisă la Phenian.

Aceste vizite nu vor trece neobservate: propaganda nord-coreeană este dornică să constate că există sud-coreeni sau alţi străini care doresc să omagieze mari eroi revoluţionari nord-coreeni, deoarece acest lucru susţine discursul oficial, potrivit căruia ideologia comunistă şi în special conducerea de la Phenian sunt admirate de întreaga lume. Luni, după anunţul decesului Marelui Conducător, produs sâmbăta trecută, televiziunea publică nord-coreeană, KCTV, anunţase că la ceremonie nu vor asista delegaţii străine.

TRISTEŢE ULUITOARE Unul dintre puţinii străini care trăiesc la Phenian a descris scene suprarealiste de doliu organizate de către regimul comunist din Coreea de Nord, în onoarea fostului său lider Kim Jong-Il. Acest angajat al unei organizaţii umanitare, care a povestit sub rezerva anonimatului, a explicat că în capitala nord-coreeană, lucrurile decurg normal, în pofida unei atmosfere de tristeţe, jumătate organizată, jumătate sinceră. ”Pare că există locuri de doliu oficial, ca piaţa Kim Il-Sung şi statuia de bronz. Aici, mii de oameni stau la coadă pentru a se înclina şi a plânge în faţa unui mare portret al lui Kim Jong-Il”, a spus el, adăugând că ”aceste scene ireale se desfăşurau în bătaia unor rafale de vânt de gheaţă şi pe fondul unei melodii funebre şi al unor voci melancolice difuzate printr-un megafon, în lumina reflectoarelor şi a obiectivelor a 20 de fotografi şi a zece echipe de televiziune”. Televiziunea de stat a difuzat, în ultimele zile, imagini cu civili şi militari cuprinşi de tristeţe, dintre care unii se prăbuşeau de durere iar alţii băteau din palme, plângând în hohote. POTRIVIT EXPERŢILOR ÎN PROBLEME NORD-COREENE, DUREREA MASIVĂ ARĂTATĂ LA ANUNŢUL MORŢII LUI KIM JONG-IL ESTE ORGANIZATĂ, IMPUSĂ POPULAŢIEI, ÎNSĂ O PARTE DIN TRISTEŢEA GENERALĂ PARE A FI SINCERĂ. La Phenian, în special, oraş privilegiat de restul ţării, cadrele de partid, din armată şi de stat, care beneficiază de un tratament preferenţial, aparent dau dovadă de o emoţie reală.

MOMENT DE RECULEGERE BOICOTAT Doar o treime din statele Adunării Generale ONU au ţinut momentul de reculegere pentru Kim Jong-il. SUA, Japonia şi mai multe state europene au refuzat, joi, să participe la momentul de reculegere în cadrul Adunării Generale a ONU, solicitat de Coreea de Nord, în memoria liderului Kim Jong-il, decedat sâmbăta trecută. ”Acest minut de reculegere este un act protocolar”, a apreciat preşedintele Adunării, Nassir Abdulaziz al-Nasser. Diplomaţii occidentali ai statelor care s-au opus acestui omagiu au apreciat că este nepotrivit şi au precizat că şi Consiliul de Securitate al ONU a refuzat o cerere a Coreei de Nord de a onora memoria liderului său defunct. ”Kim este, fără îndoială, responsabil de moartea a zeci de mii de persoane. Acesta nu este un model pentru ONU”, a declarat unul dintre aceşti diplomaţi, pentru a explica boicotul momentului de reculegere. Pe lângă SUA şi Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi mare parte dintre ţările UE nu au luat parte la momentul de reculegere.



12