Coreea de Nord joacă poker nuclear?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rachetele, plimbate între bază şi coastă

Coreea de Nord joacă poker nuclear?!

• Serviciile de informaţii străine, alimentate cu informaţii false
Externe 12 Aprilie 2013 / 00:00 362 accesări

JOC LA CACEALMA Regimul de la Phenian a deplasat rachete în mai multe rânduri, în ultimele zile, cu scopul de a complica sarcina serviciilor străine de informaţii, odată cu apropierea unui tir considerat probabil. Cele două rachete de tip Musudan, cu rază medie de acţiune, care nu au fost testate niciodată, au fost scoase din hangar şi duse pe coasta de est, după care au fost aduse înapoi, în timp ce alte cel puţin cinci vehicule prevăzute cu lansatoare mobile erau deplasate, în paralel. Coreea de Nord caută să îi “obosească” pe agenţii americani şi sud-coreeni însărcinaţi cu supravegherea rampelor, potrivit specialiştilor, în contextul în care SUA şi Coreea de Sud şi-au ridicat, de miercuri, cu o treaptă, nivelul de vigilenţă. Una sau două rampe de lansare a unor rachete cu rază medie de acţiune de tip Musudan sunt orientate către cer, în Coreea de Nord, ceea ce ar putea să indice posibilitatea unui tir sau ar putea fi doar o cacealma, a titrat ieri şi mass-media niponă.

DATE PE ALESE Rachetele de tip Musudan ar avea o rază de acţiune de cel mult 4.000 de kilometri, putând atinge Coreea de Sud şi Japonia, dar şi baze americane de pe Insula Guam, în Pacific. Pe insulă se află circa 6.000 de militari americani.

Un eventual tir de rachetă poate să aibă loc până la 15 aprilie, ziua ce marchează naşterea fondatorului Republicii Democratice Populare Coreea, Kim Il-sung, decedat în 1994. Dar şi ziua de joi 11 aprilie a constituit o dată-cheie, marcând un an de la învestirea lui Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung, în funcţia de prim-secretar al Partidului Muncitorilor din Coreea, partid unic în această ţară. Data de 13 aprilie marchează accesul acestuia la funcţia de prim preşedinte al Comisiei pentru Apărare Naţională, organul suprem de decizie al regimului. O posibilă lansare a unei rachete poate coincide totodată cu vizita la Seul, vineri, a secretarului de Stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Regimul stăpâneşte arta de a trezi emoţii naţionaliste în timpul unor festivităţi, precum cele comemorând moartea celor doi lideri.

POPULAŢIE MANIPULATĂ Ameninţările cu “un război termonuclear” proferate de Phenian pot părea absurde sau exagerate, dar sunt destinate în primul rând populaţiei nord-coreene, care trăieşte continuu cu teama unui atac din partea SUA. Pentru a fi remarcată în străinătate, este necesar ca retorica belicoasă a Coreei de Nord să prindă în primul rând în ţară. Nord-coreenii cresc pe fondul unei propagande zilnice, potrivit căreia Coreea de Nord este înconjurată de inamici, conduşi de SUA, care complotează pentru a invada această naţiune ai cărei locuitori aparţin unei rase pure. Lipsurile alimentare sunt cauzate de sancţiuni injuste ce vizează slăbirea Nordului. Prin urmare, Coreea de Nord trebuie să îşi aloce resursele apărării naţionale, pentru asaltul final, care se poate produce oricând, repetă neobosit această îndoctrinare. Relatări ale unor nord-coreeni trecuţi în Sud subliniază că viaţa profesională se desfăşoară într-un context marţial şi de război. Cu o asemenea condiţionare, tiradele regimului care promite apocalipsa pentru SUA şi Coreea de Sud nu sunt puse la îndoială niciodată de către populaţia nord-coreeană.

Lumea occidentală mai are prea puţine reacţii la îndemână. Miniştrii Afacerilor Externe din cadrul G8 au condamnat în termeni duri atitudinea Coreei de Nord, ameninţând cu noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, conform comunicatului final adoptat după reuniunea de la Londra. Şefii diplomaţiilor celor opt mari puteri au condamnat “evoluţia continuă a programului nuclear şi balistic nord-coreean, inclusiv activităţile de îmbogăţire a uraniului”.

MATA HARI NORD-COREEANĂ Cea mai faimoasă fostă spioană din Coreea de Nord, Kim Hyun-Hee, a dezvăluit modul în care a fost smulsă de lângă familie în adolescenţă pentru a servi dictatura nord-coreeană, care ulterior i-a cerut să arunce în aer un avion plin cu civili. Vorbind dintr-o locaţie secretă din Coreea de Sud, unde trăieşte cu frica că ar putea fi “vânată” de asasini nord-coreeni, fosta teroristă, acum în vârstă de 51 de ani, susţine că recentele ameninţări ale Phenianului nu sunt decât încercări de a creşte sprijinul pentru noul lider Kim Jong Un. “Kim Jong Un este prea tânăr şi prea lipsit de experienţă. El luptă pentru a obţine controlul complet asupra forţelor militare şi a le câştiga loialitatea”, susţine fosta spioană, adăugând că acesta este motivul pentru care tânărul lider vizitează atât de multe baze militare.

În 1987, Kim Hyun-Hee a primit ordin de la Kim Jong Il să arunce în aer avionul KAL 858. Ea şi un alt agent, Kim Seung-il, care se dădea drept tatăl ei, au plasat explozibili în avion după care s-au dat jos la prima escală a avionului. Atentatul s-a soldat cu moartea tuturor celor 115 persoane aflate la bord şi a condus la plasarea Coreii de Nord pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul. Capturaţi în Bahrain pentru posesie de paşapoarte false, cei doi agenţi au încercat să se sinucidă, însă lui Kim, la acel moment în vârstă de 25 de ani, capsula de cianură nu i-a fost fatală. Deşi condamnată la moarte de către o instanţă din Coreea de Sud, spioana a fost ulterior graţiată şi a rămas în această ţară. În prezent căsătorită şi cu doi copii, Kim Hyun-Hee trăieşte în fiecare zi cu teama că spionii din Nord o vor ucide. Considerată de către mulţi sud-coreeni “o Mata Hari din Coreea de Nord”, fosta spioană susţine că trăieşte acum o viaţă plină de regrete.

Tânără, inteligentă şi frumoasă, Kim Hyun-Hee a fost captura perfectă pentru regimul nord-coreean aflat în căutarea unui agent pe care l-ar putea antrena pentru a da o lovitură spectaculoasă duşmanului lor, Coreea de Sud. Regimul a remarcat-o pe Kim în adolescenţă, datorită inteligenţei şi frumuseţii ei şi a ales-o pentru a fi spion. Tânăra a fost învăţată să vorbească la perfecţie japoneza, pentru a putea opera în afara ţării, însă a trebuit anterior să treacă prin antrenamente militare. În 1980, tânăra a fost trimisă la o şcoală care antrena elita spionilor nord-coreeni într-o locaţie izolată din munţi, unde a primit un nume nou, a învăţat artele marţiale şi folosirea armelor.

Taguri articol


12