Coreea de Nord a anunţat ieri că nu va accepta un ”dialog umilitor” cu SUA şi că sunt posibile discuţii doar dacă Washingtonul abandonează ”politica ostilă” faţă de regimul de la Phenian şi ”ameninţările nucleare”. ”Nu ne opunem dialogului, dar nu putem să acceptăm să începem un dialog faţă în faţă umilitor, cu un interlocutor care agită o ameninţare nucleară”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian.
Coreea de Sud a calificat drept regretabil un ultimatum lansat ieri de Phenian, care ameninţă să o atace dacă nu-şi cere scuze pentru manifestaţiile ostile regimului său. ”Este regretabil că Nordul se irită pentru informaţii apărute în presă\' şi se serveşte de aceasta pentru a \'lansa ameninţări împotriva noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean, Kim Min-Seok. ”Vom aplica represalii severe şi hotărâte în cazul provocărilor orchestrate, oricare le-ar fi motivele”, a adăugat el. Circa 40 de manifestanţi au incendiat, la Seul, luni, data împlinirii a 101 ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord şi bunic al conducătorului actual nord-coreean, portrete ale lui Kim Il-Sung, Kim Jong-Il şi Kim Jong-Un. Calificând aceste acţiuni drept ”monstruoase şi de trei ori blestemate”, comandamentul suprem al armatei nord-coreene a avertizat ieri că ”acţiunea de represalii va începe fără niciun avertisment, începând de acum, atât timp cât aceste acţiuni criminale care lezează demnitatea comandantului suprem al Coreei de Nord vor continua la Seul”. În pofida ameninţărilor, analiştii subliniază că Phenianul pare dispus la dialog.
ELICOPTER SUA PRĂBUŞIT Un elicopter al armatei americane, care participa la manevre militare în Coreea de Sud, s-a prăbuşit ieri, în apropiere de frontiera intercoreeană, fără a face victime. Elicopterul, un CH-53 cu trei membri ai echipajului şi 13 soldaţi la bord, a efectuat o ”aterizare dificilă” în departamentul Cheolwon, la frontiera cu Coreea de Nord, a precizat un responsabil al armatei americane. Incidentul nu s-a soldat cu victime, însă el are loc în contextul de tensiuni puternice din Peninsula Coreeană, pe fondul unei noi runde de sancţiuni adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord, după cel de-al treilea test nuclear realizat de regimul comunist la 12 februarie. Coreea de Nord a condamnat manevrele americano - sud-coreene, pe care le percepe ca pe o repetiţie generală pentru o invadare a teritoriului său şi a ameninţat Seulul şi pe aliaţii acestuia cu atacuri nucleare. Circa 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, de la încheierea Războiului din Coreea (1950-1953).