Secretarul de stat american Mike Pompeo a admis vineri la Singapore că mai este încă un „drum de parcurs” pentru denuclearizarea Coreei de Nord, în timp ce administraţia de la Washington cere Phenianului să-şi respecte promisiunea, relatează AFP. Pompeo este responsabil de partea americană pentru punerea în aplicare a angajamentelor asumate de către Donald Trump şi Kim Jong Un în cadrul summit-ului lor istoric care a avut loc la 12 iunie. Liderul nord-coreean a promis în special să avanseze către o „denuclearizare completă a Peninsulei Coreene” - o promisiune vagă, departe de cerinţele SUA care au cerut o dezarmare completă, verificată şi ireversibilă. La sosirea la Singapore pentru a participa la Forumul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Pompeo a declarat: „Vom vedea că mai este încă de lucru pentru a atinge rezultatul final la care dorim să ajungem”.
Întrebat de presă cu privire la informaţiile potrivit cărora Phenianul continuă să producă rachete şi materiale nucleare, şeful diplomaţiei americane a apreciat că Kim Jong Un „şi-a asumat angajamentul pentru denuclearizarea” ţării sale aşa cum o cere „lumea în rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”. „În cazul în care ei acţionează contrar, încalcă una sau mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a adăugat el.
Ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong Ho, participă, de asemenea, la acest forum, care se va încheia sâmbătă. Departamentul de Stat nu a exclus o întâlnire între Mike Pompeo şi Ri Yong Ho, dar o astfel de întrevedere nu a fost deocamdată planificată.
Un oficial american a declarat recent că Washingtonul este „preocupat” de încălcări ale rezoluţiilor ONU prin care au fost impuse sancţiuni Coreei de Nord pentru programul său nuclear, în special transferurile ilegale de petrol pe mare.
Forumul din Singapore, organizat de ASEAN, reuneşte diplomaţi de rang înalt din 26 de ţări şi din Uniunea Europeană pentru discuţii pe probleme politice şi de securitate în regiunea Asia-Pacific. Miniştrii afacerilor externe din ţările participante la negocierile în format de şase - SUA, Rusia, China, Japonia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord - privind programul nuclear nord-coreean participă de asemenea la forum.
La încheierea evenimentului, ministrul de externe din Coreea de Nord urmează să viziteze Iranul pentru o vizită oficială, potrivit agenţiei de presă nord-coreene ACTC.
Teheranul - ale cărui ambiţii nucleare provoacă, de asemenea, îngrijorări în rândul comunităţii internaţionale - şi Phenianul cooperează în domeniul tehnologiilor militare şi al rachetelor.