Coreea de Nord să pună capăt ameninţărilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hillary Clinton:

Coreea de Nord să pună capăt ameninţărilor!

Externe 27 Mai 2010 / 00:00 378 accesări

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut, miercuri, la Seul, Coreei de Nord, să pună capăt provocărilor şi politicii sale bazate pe ameninţări. Clinton a subliniat, de asemenea, că membrii comunităţii internaţionale trebuie să ia măsuri în privinţa naufragierii unei nave de război sud-coreene, scufundată de Coreea de Nord, potrivit unei anchete internaţionale. În cadrul unei conferinţe de presă după o întrevedere cu preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, Hillary Clinton a salutat ”discursul puternic pronunţat luni de preşedintele Lee, în care a anunţat adoptarea unei serii de represalii împotriva Coreei de Nord”. Deplasându-se miercuri la Seul, de la Beijing, unde a încercat să-i convingă pe oficialii chinezi să adopte o poziţie mai fermă faţă de aliatul lor nord-coreean, secretarul american de Stat a afirmat că ”SUA iau în calcul alte variante pentru a stabili responsabilitatea Coreei de Nord şi a liderilor săi”, fără a face alte precizări.

Coreea de Nord a decis marţi să-şi întrerupă relaţiile cu Coreea de Sud, pe care a ameninţat-o cu ”declanşarea unui război total, dacă vor fi impuse noi sancţiuni asupra regimului comunist nord-coreean”. De asemenea, Phenianul a ameninţat că îşi va închide o parte a graniţei cu Coreea de Sud, dacă oficialii de la Seul reiau progapanda împotriva Coreei de Nord. La Beijing, Hillary Clinton a reuşit să convingă China, aliat apropiat al regimului de la Phenian, să accepte colaborarea cu SUA pentru a gestiona noua criză coreeană. Coreea de Nord a fost acuzată de anchetatorii internaţionali că a provocat, la sfârşitul lui martie, naufragiul corvetei Cheonan în Marea Galbenă, incident soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni. Hillary Clinton, care s-a întors miercuri seară în SUA, a reiterat ”angajamentul ferm al SUA pentru securitatea aliatului său sud-coreean”.

Între timp, oficiali militari sud-coreeni au anunţat că Seulul caută patru submarine nord-coreene care au părăsit baza Chaho, luni, în timp ce preşedintele sud-coreean se adresa naţiunii privind investigaţia asupra fregatei scufundate la 26 martie. Submarinele de tip Sang-O, a căror construcţie a început în anii \'90, au fost introduse recent în flota nord-coreană. Acestea sunt relativ mici (34 de metri lungime şi 3,6 metri lăţime) şi sunt utilizate pentru infiltrarea echipelor din forţele speciale, transportarea de mine marine sau a unui număr redus de torpile. Mobilizarea acestor submarine ar putea fi o încercare a Coreei de Nord de pregătire în cazul unui răspuns militar la investigaţia asupra scufundării corvetei sud-coreene Cheonan. Aceasta ar putea reprezenta, de asemenea, pregătirea unor activităţi suplimentare ale Phenianului, inclusiv debarcarea de unităţi ale forţelor speciale în Coreea de Sud, în vederea îndeplinirii unor operaţiuni de culegere de informaţii sau de infiltrare. Acest lucru ar confirma eforturile Phenianului de a escalada actuala criză. Acest lucru ar putea, de asemenea, produce îngrijorare în Japonia, o eventuală escaladare a situaţiei neputând fi exclusă, iar situaţia actuală justificând verificări atente.

Taguri articol


12