Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat, vineri, că inspectorii săi nu au avut acces în Coreea de Nord la instalaţiile de îmbogăţire a uraniului, în timp de regimul de la Phenianul afirmă că a atins ultima fază a procesului de îmbogăţire a uraniului şi că intenţionează să fabrice noi arme nucleare. Pînă acum, Coreea de Nord a negat în repetate rînduri că ar avea un program secret de fabricare a unei bombe nucleare cu uraniu îmbogăţit. Regimul de la Phenian anunţa în iunie, după o rezoluţie ONU care îi impunea noi sancţiuni, că va recurge la îmbogăţirea uraniului şi la folosirea plutoniului în scopuri militare. Regimul stalinist subliniază că nu a refuzat niciodată denuclearizarea Peninsulei Coreea, afirmînd că negocierile multilaterale din care s-a retras în aprilie fuseseră utilizate pentru încălcarea suveranităţii sale. Coreea de Sud a reacţionat imediat, promiţînd un răspuns ferm la ameninţările şi provocările Phenianului.
„Am experimentat cu succes îmbogăţirea uraniului şi ea a intrat în faza finală”, a declarat agenţia oficială nord-coreeană KCNA. „Sîntem, de asemenea, în curs de a finaliza retratarea de bare de uraniu uzate şi plutoniul extras dintr-un reactor este în faza de militarizare”, a afirmat reprezentantul permanent al Coreei de Nord la ONU. Barele de uraniu uzate provin de la un singur reactor nord-coreean care produce plutoniu. „Sîntem pregătiţi în acelaşi timp pentru dialog şi sancţiuni”, a declarat diplomatul nord-coreean, într-o scrisoare citată de KCNA şi adresată Consiliului de Securitate al ONU.
Diplomaţii ONU au raportat în luna august că Emiratele Arabe Unite au capturat o navă ce transporta arme nord-coreene către Iran şi au informat comitetul de sancţiuni în legătură cu acest fapt. Regimul de la Phenian răspunde, în scrisoarea sa, că nu va fi niciodată afectat de Rezoluţia 1.874, adoptată la 12 iunie, după testul său nuclear de la 25 mai, şi care intensifică sancţiunile împotriva sa. Coreea de Nord continuă, avertizînd că, dacă membrii Consiliului de Securitate persistă în privilegierea sancţiunilor în detrimentul dialogului, va fi nevoit să ia contramăsuri autodefensive mai puternice, o referire aparentă la un al treilea test nuclear sau la un nou tir al unei rachete cu rază lungă de acţiune. Coreea de Sud va avea discuţii aprofundate cu emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, care a început miercuri un turneu în regiune şi a sosit vineri la Seul. Administraţia de la Washington susţine că dialogul trebuie să aibă loc în cadrul discuţiilor multilaterale (ce vizează şase ţări: SUA, cele două Corei, China, Japonia şi Rusia). Coreea de Nord a realizat recent unele gesturi de conciliere, după mai multe luni de tensiuni grave.