Coreea de Nord se laudă că are bombă cu hidrogen. Marile puteri nu confirmă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propagandă sau ameninţare mondială?

Coreea de Nord se laudă că are bombă cu hidrogen. Marile puteri nu confirmă!

Externe 06 Ianuarie 2016 / 17:56 1637 accesări

Un anunţ incredibil a venit, miercuri, din Coreea de Nord! Informaţia a zguduit întregul mapamond, iar replicile nu s-au lăsat aşteptate. Aşadar, miercuri, Coreea de Nord a anunţat public că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un pas important către îmbunătăţirea arsenalului său nuclear încă limitat, relatează AP. Un prezentator, care a citit pe postul de stat o declaraţie tipică, mustind de propagandă, a anunţat că Nordul a testat o bombă cu hidrogen „miniaturizată”, apreciind că aceasta ridică „puterea nucleară (a ţării) la următorul nivel” şi îi oferă o armă cu care să se apere de Statele Unite şi alţi inamici. Testul a fost un „succes perfect”, potrivit unui comunicat. În cazul în care testul va fi confirmat de către experţi străini, ONU va fi obligată să impună noi sancţiuni, mai dure, care vor afecta şi mai mult relaţiile deja dezechilibrate ale Phenianului cu vecinii săi.

Ce conţine arsenalul Coreei de Nord?

Unii experţi spun că această ţară ar deţine câteva bombe nucleare rudimentare şi a depus eforturi, timp de câteva decenii, să perfecţioneze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu mai multe trepte, în care să poată să fie montate versiuni mai mici ale acestor bombe. După mai multe eşecuri, Phenianul a trimis un prim satelit în spaţiu, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune pe care a lansat-o în decembrie 2012. Rachetele balistice şi rachetele folosite pentru lansarea unor sateliţi au corpuri, motoare şi alte tehnologii similare, potrivit experţilor. ONU a denunţat lansarea din 2012 drept un test interzis în domeniul tehnologiei rachetelor balistice. Unii analişti consideră că Nordul probabil nu a ajuns la nivelul tehnologiei necesare fabricării unui focos miniaturizat, care să fie lansat într-o rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să atingă Statele Unite. Însă există o puternică dezbatere cu privire la nivelul până la care a progresat această ţară izolată în programele sale secrete balistice şi nucleare.

Nu a fost testată nicio bombă; este vorba de propagandă

Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. “Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hydrogen”, explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. “Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul”, adaugă Bruce Bennett. “Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hydrogen”, apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares. “A efectua un test şi a deţine bomba cu hidrogen sunt două lucruri diferite”, crede şi analistul Melissa Hanham.

Preşedinţia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentată de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred că este posibil ca regimul stalinist să mintă din nou, în scop de propagandă. „Deşi nu putem confirma aceste afirmaţii în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate de la Casa Albă, într-un comunicat.

Cutremur

Un prim indiciu cu privire la un posibil test constă într-un cutremur cu magnitudinea de 5,1, detectat miercuri dimineaţa de către Institutul american de geofizică USGS. Un oficial din cadrul Administraţiei Meteorologice Coreene, o agenţie sud-coreeană, a anunţat că instituţia crede că seismul a fost cauzat în mod artificial, în baza analizei undelor seismice şi pentru că a avut loc la aproximativ 49 de kilometri nord de Kilju, în nord-estul Coreei de Nord, unde se află principala instalaţie nucleară. Toate cele trei detonări atomice anterioare au avut loc tot în această instalaţie.

Chinezii care locuiesc în apropierea frontierei au fost evacuați din casele lor miercuri dimineață. Locuitorii au „resimțit clar cutremurăturile” provocate de testul nord-coreean, a relatat televiziunea publică CCTV pe microblogul său. Locuitorii din orașul Yanji și-au văzut mesele de birou și scaunele zdruncinându-se timp de câteva secunde și unele întreprinderi și-au evacuat angajații, potrivit sursei citate. Potrivit CCTV, pe terenul de sport al unui liceu au apărut fisuri, iar elevii care participau la un concurs au fost evacuați.

Coreea de Nord nu a mai procedat la o explozie atomică de la începutul lui 2013, iar liderul Kim Jon-un nu a menţionat armamentul nuclear în discursul pe care l-a susţinut de Anul Nou. Unii analişti au speculat că liderul nord-coreean este îngrijorat de o deterioare a relaţiilor cu China, ultimul aliat important al ţării sale, care şi-a exprimat frustrarea faţă de provocările nord-coreene şi a dat semne că va susţine noi sancţiuni ONU. Cutremurul de miercuri este mai puternic decât activitatea seismică raportată cu ocazia testării bombelor atomice precedente. Potrivit Yonhap, agenţii de monitorizare au detectat cutremure cu magnitudinea de 3,7 în 2006, 4,5 în 2009 şi 4,9 în 2013.

După ce a efectuat al treilea test atomic, în februarie 2013, Phenianul a lansat o campanie retorică belicoasă în cadrul căreia a ameninţat că va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite şi Seulului, capitala Coreei de Sud. Tot în 2013, Coreea de Nord a afirmat că a abandonat armistiţiul din 1953, încheiat după Războiul Coreei. De asemenea, Phenianul a repornit un reactor nuclear cu plutoniu, pe care l-a oprit în cadrul unui acord nuclear încheiat în 2007, de asemenea abandonat ulterior.

În urma venirii la putere a tânărului lider Kim Jong-un, în 2011, Phenianul şi-a înăsprit retorica plină de furie atât faţă de liderii de la Washington şi Seul, cât şi faţă de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire a unei invazii.

Bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă din lume

Bomba termonucleară - sau cu hidrogen -, ca cea pe care Coreea de Nord afirmă că a testat-o miercuri, a fost dezvoltată după folosirea armelor nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial şi este cu mult mai nimicitoare decât acestea, relatează DPA în pagina electronică. Prima bombă cu hidrogen - sau bomba-H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) - de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică largată de către americani la Hiroshima cu şapte ani mai înainte. În acest nou tip de bombă, două tipuri de hidrogen - deuteriu şi tritiu - sunt fuzionate în heliu, motiv pentru care eliberează atât de multă energie. O bombă nucleară convenţională foloseşte fisiunea - divizarea şi nu fisionarea nucleilor atomilor - pentru a crea o explozie, mai slabă. O bombă cu hidrogen foloseşte o reacţie de fisiune iniţială pentru a produce temperaturi extrem de ridicate, necesare în vederea unei reacţii de fisiune mai puternice. La mai puţin de un an după ce Statele Unite testau bomba termonucleară, Uniunea Sovietică testa la rândul ei o bombă cu hidrogen, declanşând o adevărată cursă a producerii unor "superbombe". Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată - şi totodată cea mai mare explozie provocată în storia omenirii - le-a aparţinut sovieticilor. Detonarea acestei bombe - cunoscute sub numele de "Bomba ţarului" - în 1961 a produs o energie echivalentă cu cea emisă de 50 de megatone de TNT.

Acțiunile Phenianului ar putea agrava situația din Peninsula Coreea

Acțiunile Coreii de Nord ar putea duce la escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreea, a avertizat Ministerul de Externe rus într-un comunicat. „În cazul în care se confirmă acest test, atunci este vorba despre un nou pas al Phenianului pe calea dezvoltării armelor nucleare, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, afirmă MAE rus în comunicat. „Astfel de acțiuni sunt susceptibile să agraveze situația din Peninsula Coreea”, avertizează diplomația rusă, subliniind „potențialul grav al confruntării militare și politice” existent în această regiune. Potrivit comunicatului MAE rus, Moscova pledează pentru o „reglementare diplomatică a problemei Peninsulei Coreea în cadrul formatului de negocieri în șase (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia și Rusia) și pentru relansarea cât mai rapidă a dialogului pentru crearea unui sistem fiabil de pace și securitate în regiune”.

Kremlinul, despre testul nuclear al Coreii de Nord

Kremlinul și-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu anunțul făcut anterior de Phenian privind primul său test reușit cu bombă cu hidrogen, potrivit unei declarații făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, citat de agenția de presă RIA Novosti. „Moscova este extrem de îngrijorată în legătură cu informațiile apărute, potrivit cărora Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen”, a afirmat el. „Președintele Vladimir Putin a dat ordin să fie examinate cu atenție toate datele stațiilor noastre de monitorizare, inclusiv seismice, și să fie analizată situația dacă informațiile despre test se vor confirma”, a indicat el.

Reacţiile Japoniei, Chinei, Australiei şi Franţei

Fie că testul se confirmă sau nu, premierul japonez Shinzo Abe a declarat miercuri că ţara sa va răspunde ferm provocării Coreei de Nord la adresa neproliferării nucleare, catalogând ultimul test nord-coreean nuclear o ameninţare la adresa Japoniei, relatează Reuters în pagina electronică. Abe a declarat pentru presă că Tokyo nu poate tolera testele nucleare ale Phenianului.

China, Australia şi Franţa au condamnat ferm, miercuri, anunţul nord-coreean cu privire la testarea unei bombe cu hidrogen, relatează AP în pagina electronică.

China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, denunţă testul anunţat de Phenian drept o sfidare la adresa comunităţii internaţionale şi îndeamnă regimul stalinist să se abţină de la acţiuni care ar putea amplifica tensiunile în Peninsula Coreea.

Ministrul australian de Externe Julie Bishop apreciază, citată într-un comunicat emis miercuri, că acest gest "confirmă statutul de stat paria al Coreei de Nord şi (faptul că regimul reprezintă) o continuă ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale".

Preşedintele francez Francois Hollande a subliniat, citat într-un comunicat, că "Franţa condamnă această încălcare inacceptabilă a rezoluţiilor Consiliului de securitate al ONU şi îndeamnă la o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale".

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul privind efectuarea testului nuclear

Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP online. Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau. Aşadar, nord-coreenii au reacţionat cu entuziasm la vestea că ţara lor a efectuat miercuri al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 şi 2013. Kim Sok-chol, în vârstă de 32 de ani, care a privit anunţul televizat pe ecraunul uriaş instalat în piaţa gării din Phenian, a declarat pentru AP că nu ştie prea multe despre ce este o bombă cu hidrogen. Însă, "odată ce o avem, Statele Unite nu ne vor ataca. Eu cred că prima testare cu succes a unei bombe cu hidrogen este un important eveniment naţional", a apreciat el. O studentă, Ri Sol-yong, în vârstă de 22 de ani, a declarat că testul "ne oferă şi mai multă mândrie naţională".

Taguri articol


12