Coreea de Nord şi Rusia utilizează acelaşi scenariu creator de conflict

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Marea Japoniei şi Marea Neagră

Coreea de Nord şi Rusia utilizează acelaşi scenariu creator de conflict

Externe 29 August 2017 / 14:54 1180 accesări

Situaţia din Coreea de Nord, care ameninţă Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite a devenit comparabilă cu cea din zona noastră, unde Rusia se plânge că manevrele şi exerciţiile militare ale Statelor Unite în Marea Neagră şi scutul antirachetă din România o obligă pur şi simplu să îşi consolideze poziţia din punct de vedere militar cu radare, submarine, avioane care survolează spaţii interzise şi forţe armate moderne. Tot Rusia susţine că un eventual conflict armat ar putea fi consecinţa faptului că SUA au încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Americanii susţin însă că Rusia ar fi înălcat respectivul tratat. Şi tot aşa, scenariul creator de conflict a devenit transparent... Fiecare exerciţiu militar din Marea neagră este urmat de avertismente şi acuzaţii care se înscriu în această poveste.

Acesta este şi motivul pentru care ne-am permis o atare comparaţie. Criza din peninsula Coreea pare că se adânceşte şi fiecare sfidare nord-coreeană este explicată prin faptul că SUA sau Japonia au făcut ceva care să merite lansarea unei noi rachete, un nou test nuclear, etc. Cea mai recentă astfel de întâmplare a avut loc marţi, când Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei, în timp ce a subliniat responsabilitatea parțială a Washingtonului și Seulului. Racheta balistică ce a survolat Japonia și a căzut în Pacific, reprezintă, în mod evident, un pas suplimentar în escaladarea tensiunilor. După cum spuneam, Phenianul își justifică ambițiile militare prin necesitatea de a se proteja de Statele Unite. Acest nou tir a avut loc în timpul manevrelor anuale efectuate de Seul și Washington în peninsulă, considerate de Nord ca o provocare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a cerut tuturor părților să evite provocările. Ea a reiterat de asemenea apelul Chinei pentru un "dublu moratoriu": oprirea tirurilor nord-coreene în schimbul opririi manevrelor militare comune între Statele Unite și Coreea de Sud. "Am ajuns la un moment de cotitură în abordarea acestei crize. Dar exista de asemenea o ocazie de a relansa negocierile de pace", a estimat dna Hua într-un briefing de presă obișnuit. China, principalul aliat diplomatic al Phenianului, "cheamă țările în cauză să se abțină de la orice provocare una față de cealaltă și să nu contribuie la escaladarea tensiunilor", a adăugat ea.

Statele Unite și Coreea de Sud "au efectuat în mod continuu aceste exerciții comune exercitând presiune militară asupra Coreii de Nord", a mai declarat purtătoarea de cuvânt Hua Chunying. "Vor fi ele acum mai aproape de soluționarea disputei?", s-a întrebat ea. "Realitatea arată că presiunile și sancțiunile nu pot rezolva problema în mod fundamental", a subliniat dna Hua, referindu-se la sancțiunile votate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord. China susține aceste sancțiuni, dar pledează și pentru reluarea negocierilor de pace.

Taguri articol


12