Coreea de Nord stabileşte condiţii pentru a reveni la negocieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord stabileşte condiţii pentru a reveni la negocieri

Externe 21 Octombrie 2006 / 00:00 617 accesări

Peste 100.000 de persoane au participat, vineri, la o manifestaţie în principala piaţă din Phenian, pentru a saluta efectuarea testului nuclear nord-coreean. Anterior manifestaţiei, Coreea de Nord a menţionat testul nuclear numai de cîteva ori în presa oficială, lăsînd loc speculaţiilor conform cărora explozia nucleară nu ar fi fost un succes, aşa cum ar fi dorit liderii statului. Statele Unite monitorizează un vas nord-coreean suspect. Potrivit postului american de televiziune CBS, care citează surse din cadrul serviciilor de informaţii, o navă nord-coreeană care ar putea transporta echipament militar interzis în urma sancţiunilor ONU a părăsit această ţară cu o destinaţie necunoscută. Preşedintele Bush a avertizat Phenianul că va suporta "consecinţe grave" dacă va încerca să vîndă arme nucleare.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, i-a transmis unui emisar chinez că Phenianul va reveni la negocierile pe tema programului său nuclear, dacă Washingtonul renunţă la sancţiunile financiare pe care i le-a impus. Liderul de la Phenian şi-a exprimat regretul faţă de consilierul de stat Tang Jiaxuan, fost ministru chinez al Afacerilor Externe, pentru faptul că testul nuclear de la 9 octombrie a pus Beijingul în dificultate. Phenianul doreşte negocieri bilaterale cu Washingtonul, care respinge însă această variantă şi insistă asupra procesului multilateral.

China a dat asigurări, vineri, secretarului american de Stat, Condoleezza Rice, că va juca un "rol constructiv" în soluţionarea crizei nucleare iraniane. Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Li Zhaoxing, a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu omologul american, aflat la Beijing în cadrul unui turneu asiatic pe tema crizei declanşate de testul nuclear al Phenianului. China s-au pronunţat clar împotriva testului nuclear efectuat de Coreea de Nord şi a susţinut sancţiunile financiare şi militare impuse statului vecin şi aliat. China ar putea spori presiunile asupra Coreei de Nord în săptămînile următoare, inclusiv prin reducerea exporturilor de petrol, dacă Phenianul pregăteşte noi teste nucleare sau refuză să revină la negocieri. Oficiali de la Beijing au discutat despre reducerea exporturilor de petrol către Coreea de Nord, dacă aceasta ignoră presiunea internaţională. China furnizează între 80 şi 90% din importurile petroliere ale Coreei de Nord, la preţuri despre care oficialii de la Beijing afirmă că sînt cu mult mai mici decît preţul pieţei, precizează publicaţia. Potrivit unor experţi chinezi, oficiali de rang înalt au indicat în ultima săptămînă că intenţionează să impună noi sancţiuni Phenianului, pe lîngă cele referitoare la arme, aprobate de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Oficialii vor renunţa probabil la o astfel de măsură dacă liderul nord-coreean acceptă să revină la negocierile aflate în impas. Aceste discuţii, la care participă cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia şi China, au fost blocate în ultimul an, după ce Washingtonul a impus restricţii financiare Phenianului. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a început vineri un turneu în China, menit să convingă Beijingul să sporească presiunile asupra Phenianului în dosarul nuclear. China se teme că o abordare dură a inspectării transporturilor maritime ar putea conduce la confruntări militare. De asemenea, există temeri privind un posibil val de refugiaţi.

O delegaţie formată din deputaţi şi oameni de afaceri sud-coreeni s-a deplasat, vineri, în Coreea de Nord, pentru a sprijini un important proiect intercoreean, finanţat de Seul şi acuzat că a alimentat ambiţiile nucleare ale regimului de la Phenian. Kaesong, zonă finanţată de Seul, este formată din 15 societăţi sud-coreene care beneficiază de mîna de lucru nord-coreeană ieftină. Cel de-al doilea proiect al Seulului în Coreea de Nord este staţiunea turistică montană Kumgang, situată în apropiere de frontiera dintre cele două Corei. Staţiunea atrage anual mii de turişti sud-coreeni. Cele două proiecte au beneficiat de o finanţare totală de 950 de milioane de dolari din partea Coreei de Sud. Statele Unite se tem că aceşti bani sînt folosiţi pentru finanţarea programului nuclear nord-coreean.



12